Reisetips Wien: 10 ferietips fra en lokal østerriker

Jeg er halvt østerrisk (mor) og halvt norsk (far).

Frem til jeg var 15 år bodde jeg i Oslo. Deretter flyttet jeg til Wien – og har bodd her siden.

Og det er flere grunner til at jeg er godt skikket til å gi reisetips fra Østerrikes mektige hovedstad:

  • Jeg forstår norsk reisekultur. Nettopp derfor vet jeg godt hva nordmenn gidder (og ikke gidder) når de er på ferie.

  • Jeg kjenner godt til byens hoteller. Etter å ha reist med norske kamerater rundti Østerrike ved flere anledninger, så har jeg bodd på mange av byens hoteller. Hvis du velger feil hotell i Wien, så vil du betale overpris for et gammelt, falleferdig og slitt hotellrom.

  • En enorm interesse for østerrisk mat og kultur. Som halvt østerriker, så er jeg – pent sagt – litt over gjennomsnittlig glad i landets kultur og mattradisjoner. Dette kommer godt til syne i denne artikkelen.

Så nå får du en topp 10-liste over de beste reisemålene når du besøker Wien.

Dette er en reiseartikkel skrevet av en ekspert, i motsetning til Nettavisens elendige “topp 10 attraksjoner i Østerrikets hovedstad”. Noen ganger er det rett og slett åpenbart at skribenten aldri har satt sin fot i Østerrike noensinne.

Skal du sjekke ut priser på hotell og flybilletter til Wien? Vi i Kjaptforklart anbefaler alltid å sjekke ut Momondo.no for flybilletter – da får du garantert de billigste billettene. Når det kommer til hotell, så bør du bruke den gratis tjenesten Booking.com for å sammenligne hotellpriser!

Wien reisetips

1. Schloss Schönbrunn – Wiens nummer 1 turistattraksjon (med god grunn)

castle g2ea536195 1920

Schloss Schönbrunn er det absolutte må-se reisemålet når man besøker Wien. Det er et enormt barokkslott som ligger i utkanten av byen og har vært det offisielle residenset til Habsburgerne siden 1696. Slottet er fylt med praktfulle historiske rom, samt store hager og parker som inviterer til en idyllisk spasertur.

Schloss Schönbrunn sin historie er like fargerik som slottets interiør. Dette imponerende byggverket oppsto først på 1400-tallet som et lite slott, men ble senere forvandlet til et stort barokkslott av keiser Leopold I.

Slottet ble også en av de offisielle residensene til Maria Theresia, som var den første kvinnelige keiseren i Østerrike.

Hun gjorde Schloss Schönbrunn til et sted fylt med kultur og kunst, og hun inviterte ofte kjente gjester til å besøke slottet. I dag er Schloss Schönbrunn et viktig kulturelt sted som gir besøkende en unik mulighet til å ta en titt i det århundret gamle slottet. Det er et sted som vil få enhver besøkende til å føle seg som en del av det kongelige selskapet.

Slottet er virkelig et enestående reisemål som er verdt å besøke!

Video – Sentral-Europas mest majestetiske slott2. Hundertwasserhaus – Ikonisk og flerfarget bygning i bysentrum

Hundertwasserhaus i Østerrike

Hundertwasserhaus er en unik bygning som står i Wien og som har blitt et ikonisk symbol for byen. Bygningen ble designet av den østerrikske kunstneren Friedensreich Hundertwasser, som ønsket å bringe et unikt, eklektisk og farverikt utseende til byen. Bygningen består av to høye tårn, mange balkonger og uthus, alle dekorert med stilfulle mønstre og farger. Det er mange kurvede linjer, krumspring og fargerike former som gjør at bygningen fremstår som en ekte original.

Hundertwasserhaus bør besøkes når man er i Wien fordi det er en flott måte å oppleve byen på. Bygningen fremstår som et kunstverk og er et av de mest kjente landemerkene i Wien. Den er også et populært sted for turister og lokalbefolkningen. Det er lett å gå rundt i bygningen og se alle de fargerike detaljene som gjør den unik. Det er også en flott måte å oppleve Wiens arkitektur og kultur på.

Det er også noen butikker og restauranter rundt området som er verdt å besøke. Det er også et flott sted å ta bilder, og man kan også se utsikten fra toppen av tårnene.

En kjapp gåtur rundt Hundertwasserhaus i Wien (filmet og lagt på Youtube)3. Ta turen opp i Donaturm (TV-tårnet) og få vakker utsikt

pexels pixabay 275502

Hvis du ønsker å oppleve en av de vakreste utsiktene i Tyskland, er Donauturm TV-tårn et must å besøke. Det er en av de høyeste utsiktstårnene i Europa, og ligger i byen Ulm, som ligger ved bredden av elven Donau.

Donauturm TV-tårn er over 170 meter høyt, og tar deg til toppen av tårnet hvor du kan nyte den panoramiske utsikten over elven og byen. For å komme seg opp i tårnet, kan du ta heisen som tar deg til den øverste etasjen. Når du er på toppen, vil du bli møtt av en fantastisk utsikt.

Fra toppen kan du se over hele byen Ulm, og se de vakre Donau-øyene som ligger langs elven. Det er også utsikt til de omliggende fjellene og byene. Den enestående utsikten kan nytes fra tårnets utkikkpost, eller du kan ta en spasertur langs tårnets gangbroer.

Donauturm TV-tårn er åpent for besøkende hele året rundt, og du kan nyte den fantastiske utsikten fra toppen. Dette er et must-se sted for alle som besøker Ulm, og du bør ikke gå glipp av denne opplevelsen.

Kort filmsnutt – dette kan du forvente deg på toppen av Donauturm4. Dra på marked – Bruunenmarkt og Yppenmarkt

Bruunenmarkt

Bruunenmarkt og Yppenmarkt er begge populære markeder i Wien som gir besøkende en unik opplevelse og en smak av den østerrikske kulturen. Bruunenmarkt er en tradisjonell markedshall som har eksistert i over 100 år. Det er et av de største markedene i Wien, og har et bredt utvalg av mat, drikke, håndverk, kunst og antikviteter.

Markedet er åpent på lørdager, så det er lett for turister å få tilgang. Yppenmarkt er et åpent marked som er åpent hver dag, som tilbyr et bredt utvalg av lokale produkter, inkludert grønnsaker, frukt, blomster, meieriprodukter og andre matvarer. Det er også et stort antall lokale boder som selger kunst, håndverk og antikviteter.

Det er et fargerikt og levende marked som gir besøkende muligheten til å oppleve den østerrikske kulturen.

Hva er forskjellene på disse to markedene?

De største forskjellene mellom disse to markedene er at Bruunenmarkt er en tradisjonell markedshal som er åpen på lørdager, mens Yppenmarkt er et åpent marked som er åpent hver dag.

Bruunenmarkt selger et bredt utvalg av mat, drikke, håndverk, kunst og antikviteter, mens Yppenmarkt selger lokale produkter som grønnsaker, frukt, blomster, meieriprodukter og andre matvarer, samt lokale boder som selger kunst, håndverk og antikviteter. Yppenmarkt er også et mye mer fargerikt og levende marked som gir besøkende en større opplevelse av den østerrikske kulturen.

Brrunenmarkt – en liten smakebit på Europas største gatemarked5. Dagstur til Bratislava (tur/retur Wien-Bratislava på èn dag)

bratislava

En dagstur fra Wien til Bratislava er en enkel og kostnadseffektiv måte å utforske to av flotte byer på. Det er mange måter å komme seg frem og tilbake mellom de to byene, noe som gjør det enkelt for de som ønsker å ta en dagstur. Det enkleste er å ta toget, som tar rundt to timer.

Togavgangene fra Wien sentralstasjon er hyppige, og billettene er rimelige. For å komme seg tilbake, må du ta et tog fra Bratislava sentralstasjon. Togavgangene er også hyppige, og billettene er de samme som de som er kjøpt fra Wien.

En annen måte å reise på er med buss, som tar rundt to og en halv time. Bussbilletter er også rimelige, og det er et godt alternativ for de som vil spare penger. For å komme seg tilbake, må du ta en buss fra Bratislava busstasjon. Bussavgangene er hyppige, og billettene er de samme som de som er kjøpt fra Wien.

Den tredje måten å reise på er å leie en bil. Dette er den dyreste måten å gå, men det gir deg fleksibiliteten til å stoppe når som helst og utforske steder langs veien. Det er også en god måte å se landskapet på, og du kan ta deg tilbake til Wien når som helst. Uansett hvordan du velger å reise, er det viktig at du sjekker alle billettpriser og tog- og bussavgangstider før du begynner turen.

Det å ta en dagstur fra Wien til Bratislava er en fantastisk måte å utforske to av Sentral-Europas mest interessante byer på, og det er ganske enkelt å komme seg frem og tilbake mellom de to byene.

Så enkelt reiser du mellom Wien og Bratislava (reise-vlog)6. En tur med hest og vogn (fiakertur)

pexels chait goli 2031705

En fiakertur i Wien er en vakker måte å oppleve århundregamle østerriske kultur på. Det har vært en del av østerrisk kultur helt siden det 18. århundre, og mange har nytt godt av å ta en slik tur rundt i Wien.

For å ta en fiakertur i Wien, kan du starte med å snakke med en lokal fiakerfører. Det er mange fiakerførere som tilbyr sine tjenester rundt i byen, og du kan be om anbefalinger fra venner og familie, eller søke på nettet for å finne en som passer deg. Når du har funnet en fiakerfører, kan du planlegge turen din. Du kan velge hvor du vil gå, hvor lenge turen skal vare, og hvilken pris du vil betale.

Video – Historien bak “hest og kjerre”-turer i Wien7. Haus das Meeres – Unikt akvarium i en bygning fra 2. verdenskrig

shark tunnel g676c649c1 1920

Haus das Meeres er et akvarium som har tilholdssted i et luftvernstårn fra 2. verdenskrig!

Haus das meeres er et unikt reisemål som byr på en opplevelse du ikke finner andre steder. Det er Europas største akvarium og har over 20 000 kvadratmeter med både akvarier og utstillinger som fokuserer på marinbiologi og økosystemer. Det er et utmerket reisemål for familier, par, unge og eldre som vil oppleve et vakkert marint miljø. Haus das meeres er kjent for sin 8-etasjers akvarium som har over 1,5 millioner liter vann og over 600 forskjellige arter av fisk, sjødyr og planter.

I akvariet kan du oppleve de unike fargene og skjønnheten til de levende havdyr og planter som bor der. Du kan også få en oppsiktsvekkende opplevelse av å se disse dyrene svømme rundt og utforske akvariet.

Et besøk på Haus das meeres er en flott mulighet til å lære og oppdage den marinbiologiske verdenen. Du kan gå på guidede turer og selvstendig turer som er designet for å gi deg et nærmere innblikk i marinbiologien. I tillegg er det flere interaktive utstillinger som kan lære deg mer om marinbiologi og økosystemer. Haus das meeres er et flott sted å dra på familietur eller partur.

Det er et perfekt sted for å slappe av og nyte naturen mens du lærer om marinbiologi. Å dra på et akvarium er også en flott måte å dele et eventyr med familien og venner på. Det er enestående å se de fargerike fiskene og sjødyrene svømme rundt og utforske deres hjemme. Det er også en flott mulighet til å lære om disse dyrene og økosystemene som de lever i.

Video fra Wiens akvarium8. Ta en tur på fotballkamp

Det finnes to gode fotballklubber i Østerrike:

Å dra på fotballkamp i Wien er en opplevelse som er helt unik. Den østerrikske hovedstaden har rik historie og den fotballkulturen som finnes her er helt spesiell. Det er ingen tvil om at Wien er et av de mest livlige og underholdende stedene å oppleve fotball.

Det beste av alt er at Wien har en av de mest intense fotballrivaliseringene i Europa, der Rapid Wien og Austria Wien kjemper om å bli den største klubben i byen. Dette er et møte som kalles Wiens største derby og det er kjent over hele Europa. Rapid Wien og Austria Wien har rivalisert siden 1938, da de to klubbene møttes for første gang.

Der har de konkurrert om å vinne østerrikske ligaer og diverse cuper, samt andre europeiske turneringer. Det er alltid en stor begivenhet når disse to store klubbene spiller mot hverandre.

Atmosfæren før, under og etter denne kampen er helt utrolig. Fansene på begge sider har sterke følelser og de skaper alltid en fantastisk stemning. De samme følelsene kan også føles på tribunene, hvor selv de som ikke er så kjent med fotball, vil kunne få en autentisk fotballopplevelse.

Vi har lagt til en video nedenfor hvor du kan se hvordan stemningen er når Rapid Wien møter Austria Wien! 😉

Bilde: billetten min til min forrige Rapid Wien-kamp


fotballbillett Rapid Wien

Derby-stemning mellom Rapid og Austria Wien (Video)Mer lesestoff for deg som skal på reise

Her er noen nyttige lenker for deg som er reiseglad. Det kan jo hende at du ønsker å sjekke ut andre steder i Europa (og verden) etter du har besøkt Sentral-Europa.

Eksterne lenker

  • Visitingvienna.com – kanskje den beste nettsiden om Wien-turistmål på engelsk.

  • Wien.info – Østerrikes myndigheters offisielle side for turister som skal besøke byen.

Interne lenker (andre artikler hos Kjaptforklart)

statue i Wien

Siste ord – Avsluttende reisetips til Wien

Wien er en av Europas mest populære turistattraksjoner, og byen har mye å tilby besøkende. Fra vakker arkitektur og kunstskatter til en unik kultur og fantastisk gastronomi, er Wien en av verdens mest interessante steder.

Det er en opplevelse som alle bør få oppleve, og det er mye å se og gjøre. Byen er et perfekt reisemål for nordmenn som ønsker å oppleve en vakker europeisk by som er full av spennende historie og kultur.

Wien er stedet å besøke for deg som er klar for å utforske og oppleve et ekte europeisk mekka.

Hver gang jeg introduserer noen til byen, så blir jeg stolt. Skulle du ha noen spørsmål til meg angående reise til Wien, så er det bare å stille dem i kommentarfeltet under artikkelen. Jeg lover å sjekke ukentlig! 😉

reise til Wien

FAQ – Ofte stilte spørsmål for Wien-turister

Her er noen spørsmål jeg VELDIG OFTE får fra nordmenn som reiser til Wien. Og jeg har besvart spørsmålene så godt jeg kan.

Hva koster billetter til nyttårskonserten i Wien?

Prisen for billettene til den årlige nyttårskonserten i Wien varierer avhengig av hvilket sett med konserter man velger å kjøpe, samt hvor mange billetter man ønsker. Det finnes mange forskjellige kategorier av billettpakker tilgjengelig, som inkluderer både enkeltbilletter og pakker for flere personer. Prisene for enkeltbilletter starter vanligvis på rundt 100 euro, mens pakker for flere personer kan koste opptil 500 euro.

Dette er den offisielle nettsiden til å kjøpe billetter: https://www.wienerphilharmoniker.at/en/newyearsconcert/ticket-information

For å forhindre at andre misbruker billettene, vil de fleste som kjøper billetter til nyttårskonserten i Wien måtte bekrefte identiteten sin og eventuelt også gi ytterligere informasjon som fødselsdato og kontaktinformasjon. Kort sagt, nordmenn som ønsker å kjøpe billetter til nyttårskonserten i Wien, må først finne ut hvilke konserter de ønsker å se, samt hvilken kategori av billettpakker som passer best til deres budsjett og behov.

Hva er Wien mest kjent for?

Wien er en av Europas mest populære turistmål, og er kjent for sine historiske severdigheter, klassisk musikk, kultur og store sentrum.

Det er en flott by å besøke for å nyte noen av de beste attraksjonene i Europa. Her er en liste over de mest kjente tingene som Wien er kjent for:

1. Schönbrunn Palace: Dette palasset, som er et UNESCO-verdensarvsted, er den tidligere sommerresidensen til den østerrikske keiserfamilien. Det er et flott eksempel på barokk arkitektur og landskapsdesign, og har 1441 rom, som omfatter en stor park, barokke hager, teater, en orangeri og en zoo.

2. Hofburg Palace: Denne residensen til den østerrikske keiserfamilien har vært stedet for mye historisk aktivitet gjennom årene. Det er et stort kompleks som består av flere palasser, paviljonger, teatre, museer og kirker.

3. Stephansdom: Denne gotiske katedralen er en av de mest ikoniske landemerkene i Wien og kan dateres tilbake til det 12. århundre. Den har en imponerende steintårn og et utsmykket interiør.

4. Wiener Staatsoper: Denne berømte operabygningen er hjem til den østerrikske statens operaselskap og har hatt flere store operaerforminger over årene. Det er også et kulturelt sentrum og et sted hvor besøkende kan nyte klassiske konserter.

5. Belvedere Castle: Dette slottet, som opprinnelig ble bygget som en sommerresidens for prins Eugene av Savoy i det 17. århundre, er nå hjem til det østerrikske kunstmuseet. Det har et stort galleri med kunstverk fra de gamle mestere, samt andre kunstverk fra østerrikske kunstnere.

6. Naschmarkt: Dette er en av de største og mest kjente åpne markedene i Wien. Det har et stort utvalg av fersk frukt, grønnsaker, kjøtt og fisk, samt et bredt utvalg av mat og drikke fra hele verden.

7. Wiener Riesenrad: Dette er en av de mest ikoniske attraksjonene i Wien. Det er et gigantisk tårnhjul som gir besøkende en utsikt over byen. Det er også et historisk landemerke som ble bygget i 1897.

Hvilke norske flyselskap flyr direkte fra Norge til Østerrike?

Norwegian, SAS og Widerøe flyr direkte fra Norge til Østerrike.

Hvor mye må man regne med å betale for hotell i Østerrikes hovedstad?

Prisene for å bo på hotell i sentrum av Østerrikes hovedstad, Wien, varierer avhengig av sesong og type hotell. Generelt kan man forvente å betale mellom €50 og €400 per natt.

Det er mange billigere alternativer, som Airbnb og hosteller, som kan tilbys til lavere priser.

Hvis man er villig til å bo litt lenger utenfor sentrum, kan man finne overnatting til lavere priser. Det finnes mange billige overnattingssteder i utkanten av Wien som f.eks. et bed & breakfast, private rom eller leiligheter, som kan koste så lite som €25 per natt.

Magnus

Magnus

Magnus har jobbet i mange år med finans og økonomi. Dette er en fyr som nærmest er som snytt ut av filmen “Wolf of Wall Street”. Magnus er en hobbyinvestor med mange år bak spakene i store, norske finanshus. På fritiden elsker han å bruke tiden sin på reise. Dette er en fyr som har besøkt Madagaskar, Thailand, USA og Vietnam – alt på under èn måned!

2 thoughts on “Reisetips Wien: 10 ferietips fra en lokal østerriker”

  1. Denne artikkelen har flere feil og dårlig norsk. Jeg er norsk og har bodd i Wien i to år. Har også studert habsburgerne og østerrisk historie. Hvis du/dere vil språkvaske artikkelen, kan jeg godt hjelpe.

  2. Hei Wenche, takk for innspill og et fint tilbud. Vi skal gå igjennom alle reiseartiklene som nylig har blitt publisert her på Kjaptforklart. Det viser seg at vi neppe bør stole blindt på eksterne tekstforfattere. I dette tilfelle trodde vi virkelig at vedkommende hadde inngående kunnskap om byen da han visstnok var østerrisk.

Leave a Comment