Hvordan vaske dunjakke?

Det beste vil være å lese på vaskelappen. Alle dunjakker som selges i Norge pleier å ha en vaskelapp oppe ved kragen/nakken. Så rådene vi gir i denne artikkelen er veiledende, og ikke spesifikt for den dunjakken du har hjemme.


Jakken kan vaskes på ullprogrammet i vaskemaskinen. Husk å bruke såkalt “sports-vaskemiddel” eller ullsåpe uten parfyme. Hvis det er stygge flekker på jakken som skal fjernes, anbefales det å ta en svamp og la den ligge i bløt i et glass med litt oppvaskmiddel over natten.


Sjekk at plagget ikke inneholder noen form for metall, fordi dette kan skade maskinen. Ikke heng plagget til tørk i sola etter vask, da dette vil gi en uheldig effekt på fibrene. Husk også at det er lurt å la dunjakken henge til tørk etter vask, slik at jakken blir flott og klar til bruk igjen.

Hvilket program skal dunjakker vaskes på?

Vi anbefaler at du vasker dunjakker på programmet for ull/silke. Husk alltid å følge vaskeanvisningen på produktet.

Det er viktig at du ikke vasker dunjakken i vaskemaskinen for ofte, da dette kan skade materialet og gjøre jakken mer læraktig.

Vi anbefaler at du venter med å vaske jakken til den begynner å lukte utilfredsstillende. Siden dunjakker generelt sett ikke er veldig fuktige, er det ikke nødvendig å tørke dem etter vask.
Selv vasker jeg dunjakken min i vaskemaskin kanskje èn gang i året. Maks.

Hvordan få dunjakke fluffy?

Det er noen måter å få dunjakken din luftig på igjen. Den ene er å maskinvaske den i en frontmatet vaskemaskin på skånsom syklus med et mildt vaskemiddel, og deretter lufttørke det.

Du kan også håndvaske den i kaldt vann og legge den flatt til tørk. En annen måte å lufte jakken på er å legge den i tørketrommelen på lav varme i ca. 10 minutter. Bare sørg for at du tar den ut før den er helt tørr, ellers vil dunet klumpe seg sammen.

Hvordan vaske dunvest?

dunvest vaske klær ren plaggpleie

En vanlig metode er å håndvaske vesten i varmt vann med et mildt vaskemiddel. Sørg for å bruke en forsiktig bevegelse, og ikke skrubb eller vri stoffet. Skyll grundig, trykk deretter ut overflødig vann før du lar vesten lufttørke.

Et annet alternativ er å maskinvaske vesten på en mild syklus i kaldt vann, med et mildt vaskemiddel. Igjen, sørg for å bruke en forsiktig bevegelse og unngå å skrubbe eller vri. Tørketrommel på lav varme, eller heng til tørk når dunvesten er ferdig vasket.

Kan dunjakker sentrifugeres?

Ja, det kan de. Dunjakker blir ofte sentrifugeres etter at de er vasket for å fjerne eventuelle flekker eller skitt. Dette gjøres fordi dunjakker har et høyt naturlig innhold av olje, og olje kan lett trekke til seg urenheter.

Sentrifugering vil også bidra til å separere dunene fra resten av jakken slik at de ikke blir blandet sammen. Dette er viktig fordi det vil gi jakken en bedre isolasjonsevne.

Hvordan tørke dundyne?

Det finnes flere måter å tørke dundyne på. Noen av de mest populære er ved bruk av et tørketrommel, en ovn med varmluft eller solen.

For å tørke dundyne med et tørketrommel, plasser den i trommelen og sett temperaturen rimelig høyt. Den vil ta lengre tid enn andre metoder, men vil holde dyne mykt og fuktighet ute. For å tørke dundyne med varmluft, plasser den i ovnen og sett temperatur på høyest mulig grader.

Også på dundyner skal det være en vaskelapp. Om du er usikker på hvordan du skal tørke din dundyne, så bør du ta kontakt med produsenten.

Hvordan fjerne lukt fra dunjakke?

Det finnes mange produkter som lover å fjerne lukt fra dunjakke, men det er ingen mirakelformel. De aller fleste av disse produktene inneholder alkohol eller andre veldig sterke materialer, noe som kan gjøre vondt verre.

Enkelte ganger kan det hjelpe å legge jakken i solen en stund. Dette vil tørke ut dunjakken og potensielt også fjerne lukten.

Men en god vask vil uansett fjerne de verste luktene fra en dunjakke. I tillegg handler mye om riktig oppbevaring. Ikke la jakka ligge henslengt i et skap hele sommeren. Hvis det er fuktighet i skapet, så kan jakken ende opp med å mugne.

Relatert innlegg til vaske dunjakke

Anne Martha

Anne Martha

Anne Martha er utdannet veterinær. Hun har jobbet med både små og store dyr i en årrekke. Spesielt er Anne Martha interessert i biologi og forskning relatert til alle typer dyr. Samtidig er hun en lesehest som alltid jobber med å holde seg oppdatert på teknologi og forskning.

Leave a Comment