Bratislava reistips: 10 ting du MÅ gjøre i Slovakias hovedstad

Reiser du til Bratislava? Det er mange grunner til å besøke denne slovakiske hovedstaden. Fra fantastiske severdigheter til gode shoppingmuligheter og utmerkede restauranter, Bratislava har mye å tilby. Det er også kort vei fra mange andre europeiske byer, som gjør det til et lett tilgjengelig reisemål.

Bratislava er den største byen i Slovakias kystområde, som ligger på grensen til Østerrike og Ungarn. Det er et senter for kunst, kultur og utdannelse, og en av de eldste byene i Europa. Byen er fylt med interessante historiske bygninger, slott og kirker, samt gamle byer og fasinerende museer. Uansett om du liker shopping, sightseeing eller historie, er Bratislava et perfekt feriested.

Du kan selv ta en spasertur gjennom den historiske gamlebyen, som er full av severdigheter, butikker og restauranter. Eller du kan ta en båttur langs byens mange kanaler for å se de unike arkitektoniske skattene som denne byen har å tilby. I det siste har Bratislava blitt et populært reisemål for både turister og forretningsreisende.

Byen har noen av de beste hotellene, restauranter og klubber i landet, samt mange kulturelle attraksjoner som utendørs konserter, kunstgallerier og museer. Hvis du er klar til å oppdage Bratislava, så er dette artikkelen for deg. Vi skal ta en nærmere titt på noen av de beste tingene å se og gjøre i byen, og hvordan du kan få mest mulig ut av oppholdet ditt. Les videre for å finne ut hvorfor Bratislava er et must-see reisemål.

Skal du sjekke ut priser på hotell og flybilletter til Bratislava? Vi i Kjaptforklart anbefaler alltid å sjekke ut Momondo.no for flybilletter – da får du garantert de billigste billettene. Når det kommer til hotell, så bør du bruke den gratis tjenesten Trivago.no for å sammenligne hotellpriser!

1. Ta et besøk til mektige Bratislava Castle (Bratislava slott)

bratislava slott

Bratislava Castle er noe man absolutt bør få med seg når man besøker den slovakiske hovedstaden. Dette imponerende slottet er en av de mest ikoniske og betydningsfulle attraksjonene i Bratislava, og det er et must-see for enhver besøkende. Det sentrale slottet ligger vakkert på en høyde over byen, og tilbyr et spektakulært syn som det er vanskelig å slå.

Hovedbygningen er et symbol på Slovakias rike historie og kulturarv, og det er en av de best bevarte bygningene fra middelalderen i hele Europa. Bratislava Castle er en av de mest populære turistattraksjonene i regionen, og det er et must-see for enhver som besøker Slovakias hovedstad.

Det er et sted som bør oppleves for å få et dypere innblikk i Slovakias historie og kultur. Slottet er hjem til mange museer og utstillinger, så det er en fantastisk måte å lære mer om landet og dets kulturelle rikdom på. Det er også en fantastisk utsikt over byen og de omkringliggende områdene fra toppen av slottet, noe som gir besøkende en unik opplevelse.

En fun fact er at Bratislava Castle har vært hjem til mer enn 30 ulike konger og kongelige, siden det ble bygget i det 9. århundre. Dette har gjort det til et av de mest betydningsfulle monumentene i Slovakias historie.

Du kan også lese mer om å besøke Bratislava Castle på Visitbratislava.com.

Video – fra innsiden av slottet2. En spasertur i gamlebyen

gamlebyen bratislava

En spasertur rundt gamlebyen er et noe man absolutt bør få til når man besøker byen. Det er her man finner de vakreste og mest interessante historiske attraksjonene. Gamlebyen er full av historiske skulpturer og statuer som har blitt restaurert og står som et vakkert bevis på byens arv.

De aller fleste av statuene som står i gamlebyen er fra sent 1700-tallet og dekker en rekke temaer, som kunst, historie, politikk og religion. Det er også mange monumenter og minnesmerker som er dedikert til byens historie, – blant annet- slaget ved Bratislava, som fant sted i 1809.

En spasertur rundt gamlebyen er også en god mulighet til å se på de ulike stilene på arkitektur som finnes her, som den gotiske stilen og den barokke stilen. Det er også mange mindre skulpturer og statuer som er plassert rundt byen, som symboliserer byens kulturelle arv.

Kjapp gjennomgang i Bratislavas gamleby (video i 4k-kvalitet)3. Ta en tur innom historiske Devin Castle

castle g04f3826f3 1920

Devin Castle er et historisk kulturminne som er verdt å besøke når man er i Bratislava. Det er en borg som ligger på en klippe ved foten av Devin-fjellet, nær sammenløpet av Donau og Morava. Dette er et av de mest betydningsfulle monumentene i Slovakia, og har vært et sentralt sted for lokal historie og kultur i århundrer.

Borgen ble opprinnelig bygget i slutten av det 9. århundre, og har hatt mange militære funksjoner gjennom årene, inkludert å være et senter for diplomatiske og strategiske møter. Det har også blitt brukt som en fengselsbase og havn. Foruten sin militære historie, er Devin Castle også kjent for sin arkitektoniske skjønnhet.

Devin Castle har flere interessante strukturer, som den gamle fengselsbastionen, de romerske ruiner og de gjenoppbygde vestmurene. Det er også en rekke utsmykninger, som de steinete oppkjørslene som leder opp til borgen, de gamle veggmaleriene og de mange fontene- og brønnmonumentene.

Borgen har god historisk verdi fordi den har vært et sentralt sted i Slovakia i århundrer, og er et symbol på den lange historien til landet. Det er også et symbol på de mange kulturelle og militære kamper som har blitt kjempet her. Dette er et flott sted å lære om slovakisk historie og kultur, og tilbyr et fascinerende innblikk i landets fortid.

Du kan lese enda mer om Devin Castles historie via denne artikkelen hos Slovakia.com.

Dronefotografi: Slik ser Devin Castle ut ovenfra4. UFO-tårnet (“Ufo Observation Deck”)

UFO-bygget Slovakia

Du har kanskje hørt om den ikoniske UFO-bygningen i den sentrale delen av Bratislava?

Dette unike bygget, som er utformet som et UFO, ligger på toppen av den lengste broen i Slovakias hovedstad, New Bridge. Dette imponerende tårnbygget er et fantastisk sted for utsikt over hele byen. Fra dette punktet vil du ha en unik utsikt over hele Bratislava.

På en klar dag kan du se så langt som til Donau og Austerlitz-bakken. Du vil også være i stand til å se flere av de vakre gamlebyene som finnes i byen, inkludert St. Martin’s Cathedral, Bratislava Castle og Primatial Palace. UFO Observation Deck er også et populært sted for å ta bilder og filme, og det er et flott sted for en romantisk aften.

Den romslige balkongen gir deg muligheten til å se ut over byens lysende skyline mens du nyter en drink eller til og med en middag. Du kan enkelt komme til UFO Observations Deck fra gamlebyen. Det er mange busser som går til New Bridge Tower, og du kan også enkelt gå til det.

Det tar ca. 20 minutter å gå fra gamlebyen til UFO Observation Deck, og du kan følge flotte spaserturer som tar deg gjennom parker og gater med historisk betydning.

360 graders video – Dette er utsikten du kan forvente deg fra UFO-tårnet5. Ta en tur på fotballkamp til klubben ŠK Slovan Bratislavas hjemmebane

football stadium gd0f9f7de9 1920

ŠK Slovan Bratislava er en fotballklubb som har hjemmebane i den slovakiske hovedstaden Bratislava. Klubben har vært på banen siden 1913 og er en av de største og mest prestisjefylte klubbene i Slovakia. Deres offisielle navn er ŠK Slovan Bratislava, eller bare Slovan Bratislava.

Turister som ønsker å se en fotballkamp med ŠK Slovan Bratislava, kan komme seg til stadion gjennom å bruke offentlig transport. Det er en busstopp rett utenfor stadion som lar deg komme deg lett dit. Det er også en jernbanestasjon rett ved siden av stadion, som er et flott alternativ for de som foretrekker å komme seg dit med tog.

På kampene til ŠK Slovan Bratislava kan man forvente en god stemning, og det er mange dedikerte fans som støtter laget sitt uansett hvordan det går. Fansen er kjent for å være ivrige, og støtten til laget er alltid sterk. Stemningen på stadion er vanligvis ganske energisk, og det er alltid en flott opplevelse å se kampene.

ŠK Slovan Bratislava er et spennende lag å følge og det er ingen tvil om at det vil være en veldig givende opplevelse å se en fotballkamp der. Det er flere måter å komme seg til stadion på, så det er bare å velge en som passer best for deg og dra på kampen!

Offisiell nettside: https://www.skslovan.com/

Kort filmsnutt som illustrerer stemningen du kan forvente deg på kamp i Slovakia6. Ta en dagstur til Wien og/eller Budapest

båttur wien eller budapest

Når man besøker Bratislava, så har man perfekte muligheter til å ta en dagstur til nærliggende byer som Wien eller Budapest. Enten man reiser med tog eller båt, så er det enkelt å komme seg til begge byene. Togene til Wien og Budapest kjører jevnlig og tar fra omtrent en time og halvannen time. Det er også muligheter med busser, som tar litt lengre tid, men til gjengjeld er billigere.

Fra Bratislava kan man også ta en båttur til Wien eller Budapest. Det er mange dagsturer tilgjengelig, som tar fra 3 til 5 timer, inkludert en liten stopp for å besøke noen av de historiske severdighetene langs elven. Uansett hvilken transportmetode man velger, så er det enkelt å komme seg til Wien eller Budapest fra Bratislava. Det er et perfekt utgangspunkt for å utforske Østerrikes og Ungarns historie og kultur.

Ved å ta en dagstur til enten Wien eller Budapest, så får man en unik opplevelse og masse minner å ta med seg hjem.

Det skal også nevnes at nordmenn ikke trenger visum til verken Østerrike eller Ungarn. Du kan derfor fint reise mellom landene helt uten noen form for friksjon på grenseovergangene! 🙂

7. Besøk den legendariske KGB-baren

Du har vel hørt om KGB? Det hemmelige sovjetiske politiet som anholdt folk for å gå imot kommunismens diktatorer?

Bratislava har faktisk noe så unikt som en egen KGB-bar.

Her kan du skåle med gode venner samtidig som Lenin-plakater fyller veggen. Ikonisk! Kult! Og ikke minst: svært billig for øl!8. Bo på luksushotell for en billig penge

Når du besøker Øst-Europa, så er det nærmest kriminelt å ikke bo luksuriøst.

For det har vi virkelig råd til!

Bor du i Bratislava, er det mulig å bo på et luksushotell til en rimelig pris. Luksushoteller tilbyr en eksklusiv opplevelse med et bredt utvalg av fasiliteter og service, som for eksempel en spa, konferanserom og møterom, samt mange andre tjenester. Det er mange femstjerners hoteller som tilbyr komfortable og luksuriøse rom til gode priser.

Et av de beste femstjerners hotellene i Bratislava er Hotel Crowne Plaza. Dette hotellet ligger midt i sentrum av byen og tilbyr luksuriøse rom med komfortable senger, flatskjerm-TV og en rekke andre fasiliteter. Hotellet har også et stort utvalg av restaurant og bar, samt en spa-avdeling. Videre tilbyr hotellet konferanserom med teknisk utstyr, som HD-projektorer, lydanlegg og mikrofoner.

Hotel Crowne Plaza Bratislava (video)Et annet luksushotell som bør nevnes er Grand Hotel River Park. Dette hotellet ligger ved bredden av Donau, og har en utsikt som er helt uovertruffen. Hotellet har svært luksuriøse rom, som er utstyrt med alle moderne bekvemmeligheter. Her finnes også et stort utvalg av restaurant og bar, samt en spa-avdeling.

Grand Hotel River Park (video)Byguide – Dette bør du oppleve i Bratislava (reisevideo)Andre artikler fra reise-redaksjonen hos Kjaptforklart

Vi i Kjaptforklart-redaksjonen reiser rundt i hele verden.

Det gjør vi for å gi deg presis, ekte og god informasjon om ulike reisemål i hele verden. Her er et knippe artikler du helt sikkert vil sette pris på (hvis du liker å reise i Europa):

Har du tips til hvor vi bør reise andre steder i verden? Gi oss noen gode tips i kommentarfeltet under artikkelen! 🙂

Ofte stilte spørsmål

Hvordan kommer man seg til Bratislava fra Norge?

Det er mange måter å komme seg til Bratislava fra Norge på. Det er direktefly fra flere norske flyplasser som Gardermoen, Bergen og Trondheim, eller du kan ta et mellomlandingsfly. Det er mange flyselskap som tilbyr flyvninger til Bratislava fra Norge. Disse er:

– Norwegian
– SAS
– Wizz Air

Det finnes også andre selskaper som tilbyr rimelige flyvninger til Bratislava, for eksempel Ryanair, EasyJet og Vueling. Det er mange alternativer for å komme seg til Bratislava, så det er lurt å sammenligne priser og se hvilket flyselskap som passer best for deg.

Hva er Bratislava spesielt kjent for?

Bratislava er spesielt kjent for sin unike slovakiske matkultur. Byen har en rekke restauranter og kafeer som serverer tradisjonelle slovakiske retter som for eksempel gulasj, pierogi og kolache. Byen er også kjent for sitt brede utvalg av lokale øl og vin.

Bratislava er også kjent for sine historiske landemerker, inkludert Hviezdoslavovo námestie (Hviezdoslav Square), Primaciálny palác (Primatial Palace) og Michael’s gate. Det er også mange kirker og museer, samt en rekke parker og torg som er populære blant turister. Det er også flere utendørs konserter og arrangementer som holdes i byen gjennom hele året.

Hvilke områder bør man bo i når man besøker Bratislava?

Når det gjelder å bo i Bratislava, er det mange forskjellige områder du kan velge mellom.

Det beste stedet å bo avhenger av dine preferanser og budsjett. Mesteparten av turistene velger å bo i gamlebyen, som er den mest sentrale delen av Bratislava. Her finner du mange flotte hoteller, restauranter og attraksjoner. Gamlebyen fungerer også som en “sosial hub”, så det er lett å koble seg til andre reisende.

Hvis du er ute etter et sted som er litt mer rolig og avslappende, kan du vurdere områder som Karlova Ves. Dette er hovedsakelig et boligområde som ligger langs Donau-elven, men det har også noen hyggelige hoteller og restauranter. Det er også nær gamlebyen, slik at du kan raskt komme deg dit.

For de som ønsker å oppleve litt mer urbant liv, er det noen godt utvalg av områder å bo i sentrum. Noen av de mest populære områdene er Nové Mesto og Zlaté Piesky, som begge har mange restauranter, butikker og klubber.

Magnus

Magnus

Magnus har jobbet i mange år med finans og økonomi. Dette er en fyr som nærmest er som snytt ut av filmen “Wolf of Wall Street”. Magnus er en hobbyinvestor med mange år bak spakene i store, norske finanshus. På fritiden elsker han å bruke tiden sin på reise. Dette er en fyr som har besøkt Madagaskar, Thailand, USA og Vietnam – alt på under èn måned!

Leave a Comment