Varmepumpe bråker når det er kaldt?

Ja, varmepumper bråker noe mer når det er kaldt ute. Dette er fordi de jobber hardere for å holde temperaturen oppe i huset ditt.


Hvis du vil at den skal jobbe litt mindre, kan du sette den på en lavere temperatur. Da vil den bråke mindre, men samtidig gi deg mindre varme. Det kan være en ide å teste ut ulike temperaturalternativer for å finne det som passer best for deg.


Husk at det kan bli fryktelig kaldt i Norge. Dessverre er det slik at mange varmepumper blir produsert internasjonalt. Derfor er de ikke spesialtilpasset norske forhold. Og nettopp derfor vil mange av varmepumpene som selges i Norge begynne å bråke når det er kaldt.

Skal varmepumpe bråke?

Det avhenger av hva slags varmepumpe du har. Noen er svært stille, mens andre kan være mer energikrevende og dermed bråke mer. Generelt sett vil imidlertid en varmepumpe som benytter seg av fornybar energi være svært stille sammenliknet med en som bruker tradisjonell elektrisitet.

Husk at det er lurt å benytte seg av en fagperson til å montere og vedlikeholde din varmepumpe.

Hvorfor bråker varmepumpe?

varmepumpe bråker

Varme pumper er designet for å utføre en bestemt oppgave, og det er derfor de bråker. Den vanligste årsaken til at pumper bråker, er at statoren ikke roterer ordentlig. Dette fører til ujevn drift og gir et høyt lydnivå.

Andre grunner til lyd fra en varmepumpe kan være:

– For mye olje i maskineriet.
– Uregelmessige tannhjul eller motorlager.
– Manglende kondensator eller dårlig kondensering.
– Defekte luftfilter.

Men det kan også rett og slett ha en sammenheng med at pumpen jobber hardt om vinteren. Hvis det er under minus 5, så kan det hende at maskinen bare skal jobbe knallhardt for å omdanne kald luft til varm luft.

Hvordan dempe lyd fra varmepumpe?

Det er et par ting du kan gjøre for å redusere støyen fra varmepumpen din. Først må du kontrollere at pumpen er riktig installert og godt forseglet. Hvis det ikke er det, må du kanskje få det installert på nytt av en profesjonell. Du kan også prøve å installere litt støydempende isolasjon rundt pumpen. Til slutt, sørg for å holde pumpen godt vedlikeholdt og ren; skitne spoler vil få pumpen til å jobbe hardere og produsere mer støy.

Selv hadde vi en utrolig bråkete varmepumpe hjemme i to år. Vi forsto ikke at det var noe feil med den. Deretter besøkte vi et vennepar av oss. De hadde samme varmepumpe, men den bråkte ikke i det hele tatt. Da forsto vi at noe var galt.

Hva bør varmepumpen stå på om vinteren?

Det er viktig å huske at det ikke er riktig å la varmepumpen stå på hele tiden. Pumpen trenger en pause for å kunne gjenoppta arbeidet, og dessuten reduserer du energiforbruket hvis du lar pumpen jobbe med jevne mellomrom.

På den måten vil du unngå unødvendige strømutgifter, og pumpeinnsatsen vil holde seg lengre. Du kan velge om pumpen skal stå på fra klokken 06:00 til 23:00, eller fra 07:00 til 22:00. Hvis du vil at pumpen skal gå hele tiden, kan du velge «alle døgnets timer». Husk at dette ikke er økonomisk og kan redusere levetiden på pumpen.

Skal varmepumpen stå på hele tiden?

Det er ikke nødvendig å ha varmepumpen på hele tiden. Hvis du vil at den skal kjøre i en viss tidsperiode, kan du stille inn en timer. Du kan også velge å skru den av manuelt hvis du ikke trenger varmen.

Relatert innlegg til varmepumpe bråker når det er kaldt

Kjartan

Kjartan

Kjartan er en fyr som har jobbet i mange år på Plantasjen. Han har jobbet hundrevis av timer på å hjelpe folk til å få riktige planter til hjemmet sitt. I tillegg er Kjartan ufattelig opptatt av at folk skal ha det fint på hjemmefronten. På fritiden bruker han mye tid sammen med familien i hjemmet og på hytta.

Leave a Comment