Tursko test: 5 beste til både dame og mann

Norge er hjem til noe av det vakreste og mest varierte landskapet i verden, fra snødekte fjell til frodige skoger og uberørte innsjøer. Og enten du vandrer i høylandet eller utforsker de lavereliggende områdene, er et par gode fjellsko avgjørende. Men med så mange forskjellige merker og stiler på markedet, kan det være vanskelig å vite hvor du skal begynne. Her er noen ting du bør huske på når du skal velge den perfekte eller beste turskoen for ditt norske eventyr.

Tenk først på klimaet og terrenget du vil møte. Hvis du planlegger å tilbringe mesteparten av tiden din i Norges fjellområder, er en sko med godt grep og støtte avgjørende. Men hvis du bare tar noen lette fotturer i skogkledde områder eller langs kyststier, vil en lettere sko være mer enn god nok. For det andre, tenk på hvilken type aktivitet du skal gjøre. Kommer du til å gå mye? Da trenger du en sko med god demping. Eller planlegger du å klatre eller bestige bratte skråninger? Da trenger du en sko som er lett, men som fortsatt gir god støtte.

Det er viktig å huske at det ikke finnes et perfekt par fjellsko for alle. Det er viktigere å finne et par som passer til dine behov, din stil og ditt budsjett. Men hvis du tar deg tid til å gjøre litt research, bør du enkelt kunne finne det perfekte og beste paret tursko for ditt neste norske eventyr!

Derfor har vi gjort jobben for deg. I denne testen av tursko har vi nemlig funnet frem til fem gode produkter som lar deg gå komfortabelt i naturen.

Bilde

Produkt

Egenskaper

Pris

tursko superalp gtx dame fjellsko beste i test

Superalp GTX Fjellsko til dame & herre

 • Kommer i to ulike design – ett til dame og ett til herre
 • Utstyrt med Goretex for å sikre 100 % vanntetthet
 • Puster godt
tursko test zg lite gtx tursko herre

Zg Lite Gtx Tursko Herre

 • Produsert i Gore Tex-materiale
 • En av de letteste turskoene på markedet
 • Produsert i både skinn og syntetisk materiale
slope original gtx tursko herre

Slope Original GTX

 • Har eksistert i mer enn 40 år
 • Produsert av AKU
 • Kan like fint brukes til fritid som til lengre fjellturer
beste tursko Alfa Drift Advance Dtx Herre

Alfa Drift Advance Dtx Herre

 • Hurtigsnøring
 • Passer til korte dagsturer i fjellet
 • Har et utseende som gjør at de kan brukes til fritid og hverdagsbruk
rapida air herre

Rapida Air Herre

 • Flott utseende
 • Puster veldig godt
 • Kommer i en rekke forskjellige størrelser, helt ned til 41 og opp til 48Veldig populær som følge av sin lave pris

Oversikt – Våre favoritt-tursko:

1. Superalp GTX Fjellsko – best i test!

tursko test superalp gtx dame fjellsko
 • Kommer i to ulike design – ett til dame og ett til herre.
 • Utstyrt med Goretex for å sikre 100 % vanntetthet.
 • Puster godt.
 • Undersålen og nedre del av skoen er spesielt robust og dermed god til å bruke i ulent terreng.
 • Litt høy pris, noe som kompenseres ved markedets beste kvalitet.

Superalp GTX fjellsko er et fantastisk produkt som gir deg trygghet og komfort når du går i fjellet. Skoen er laget av høykvalitets materiale, og er utstyrt med Gore-Tex Performance Comfort-teknologi for å sikre at du alltid har pustende, vanntette sko.

Godt feste og robusthet

Lukkingen er sikret med snøring, så du kan stole på at skoene sitter godt på foten. Sålen er laget av Vibram Fourá, som gir godt grep og demping, og skoen har også en tykk undersåle for ekstra beskyttelse.

Produktbilde: herreversjonen

Øverst i artikkelen ser du hvordan dameversjonen ser ut. Her er et bilde av herreversjonen:


test fjellsko 2022

Litt høy vekt, men et eminent utseende

Skoen er litt tyngre enn andre fjellsko på markedet, men dette er fordi den er laget av høykvalitetsmaterialer.

Er et fantastisk valg for både menn og kvinner som ønsker seg trygge og komfortable sko til turer i fjellet.

.


2. Zg Lite Gtx Tursko – en av de letteste turskoene på markedet

zg lite gtx tursko herre beste tursko
 • Produsert i Gore Tex-materiale.
 • En av de letteste turskoene på markedet.
 • Produsert i både skinn og syntetisk materiale.
 • Vanntett og pustende.
 • Veldig populær.

Zg Lite Gtx tursko er et fantastisk produkt som ikke bare ser bra ut, men fungerer også godt når du er ute og går. Skoen har en solid ytre såle som gir deg godt grep på ulike underlag, samtidig som skoen r veldig lett – for å gi deg maksimal komfort hele dagen.

Den stødige hælen er designet for å gi deg god holdbarhet og stabilitet, selv når du beveger deg over vanskelig terreng.

Det er verdt å nevne at ZG Lite GTX er produsert i både lær og syntetisk stoff. Kombinasjonen sikrer høy kvalitet og god produktholdbarhet.

Vanntett Goretex-modell

I tillegg til dette er skoen også vanntett, slik at du ikke trenger å bekymre deg for å bli våt om føttene når det er regn eller snø ute. Alt i alt er en fantastisk sko som er perfekt for alle som søker etter et par pålitelige og komfortable turgående sko.

Jeg kan trygt anbefale dette produktet til alle som er ute etter et par nye tursko!


3. Slope Original GTX – Passer til lette fjellturer

slope original gtx tursko herre
SJEKK PRISEN →
 • Har eksistert i mer enn 40 år.
 • Produsert av AKU.
 • Kan like fint brukes til fritid som til lengre fjellturer.
 • En sko som passer best til korte turer i fjell, skog og mark.

Slope Original GTX tursko til herre er fantastiske sko til bruk i fjellet. De er laget av skinn og syntetisk materiale, noe som gjør dem ekstremt slitebestandige. Skoenes Gore-Tex Performance Comfort-teknologi sørger for at de er pustende og vanntette.

Vår dom

Lukkingen kan reguleres med snøring, noe som passer alle fottyper. Sålen er laget av Vibram, et kvalitetsmerke innen såler, og gir deg god stabilitet også på glatte underlag. Alt i alt er dette en fantastisk sko til bruk i fjellet, og jeg kan trygt anbefale den!


4. Alfa Drift Advance Dtx Herre – Lette sko med tettsittende passform

alfa drift advance dtx herre beste fjellsko
SJEKK PRISEN →
 • Hurtigsnøring.
 • Passer til korte dagsturer i fjellet.
 • Har et utseende som gjør at de kan brukes til fritid og hverdagsbruk.
 • God demping og støtte i sålen.
 • Sitter veldig tett rundt foten – nærmest samme passform som fotballsko!

Alfa Drift Advance GORE-TEX er en veldig lett og fleksibel sko.

Dette ser jo ikke ut som en vanlig tursko. Og det er det på en måte heller ikke. Alfa Drift Advance er en sko som kan brukes til alle typer utendørsaktiviteter.

Vår erfaring og dom

Jeg har brukt disse skoene på mange turer og de fungerer alltid perfekt. De er også gode til å ha på seg i dagliglivet, fordi de er så behagelige å gå med.

Jeg anbefaler til alle som liker å gå på tur eller bare trenger et par behagelige sko til hverdagsbruk. De er en av de beste skoene jeg har hatt, og jeg vil absolutt kjøpe dem igjen når mine nåværende sko begynner å bli slitte.

5. Rapida Air Herre

rapida air herre 1
 • Flott utseende.
 • Puster veldig godt.
 • Kommer i en rekke forskjellige størrelser, helt ned til 41 og opp til 48.
 • Veldig populær som følge av sin lave pris.

Rapida Air Herre tursko er lett, ventilerende og ideelle for å reise eller flytte inn og ut av byen. De strikkede overdelene fordeler vekten på sålen, noe som gjør dem perfekte for fotturer. Jeg har hatt mine i et par måneder nå, og de har vist seg å være veldig holdbare. Generelt sett er jeg svært fornøyd med disse skoene.

Godt pustende og lett

Er et godt valg for deg som vil ha en lett og pustende tursko. Med Rapida Air får du skoen som gir deg best mulig demping, stabilitet og egenskaper for å redusere vibrasjonene. Skoen har en innersåle som former seg etter foten, samtidig som den absorberer støt og sørger for at du har en behagelig opplevelse. Denne modellen passer til de fleste typer underlag, uansett om det er harde eller myke overflater.


tursko dame mann 2022

Hva er de viktigste tingene å se etter når du velger profesjonelle tursko

1. Velg sko som passer dine føtter

Velg sko som passer dine føtter. Tursko er tilpasset for ulike typer fottøy og bruksområder. De fleste turskoene er laget for å brukes på lengre turer, men det finnes også sko som er beregnet til å bruke på lange dagsturer. Skoene har ofte forskjellige funksjoner og egenskaper, så velg den skoen som passer ditt bruk.

Når du skal velge tursko, er det viktig å ta hensyn til hvilket terreng du skal gå i, og om du skal gå langt eller kort. For eksempel er det ikke nødvendig å bruke de samme skoene på en dagstur som på en fjelltur på flere dager. På en fjelltur er det viktig å ha god støtte og demping i skoene, mens det på en dagstur kan være tilstrekkelig med lettere og mer smidige sko.

Det er også viktig å ta hensyn til underlaget du skal gå på. For eksempel bør du ikke bruke de samme skoene på asfalt og i terreng. Skoene bør også være tilpasset årstiden. På vinteren er det for eksempel viktig å ha sko med god isolasjon og gode såler som gir godt grep på isete underlag.

2. Unngå å velge for brede eller for smale sko

Unngå å velge for brede eller for smale sko. Tursko skal være behagelige å gå i, og ikke for stramme eller for løse. I tillegg bør de være godt ventilerende, slik at føttene kan puste. En god tommelfingerregel er å velge tursko som er en halv til en hel tomme bredere enn dine vanlige sko. Dette vil gi deg nok plass til å bevege tærne, samtidig som skoen er stabil nok til å gi støtte på ujevnt underlag.

Tursko bør også ha en god yttersåle som er slitesterk nok til å takle stein og røtter. En myk såle er ofte mer behagelig å gå i, men vil ikke vare like lenge som en hardere såle. Sålen bør imidlertid ikke være for stiv, da dette kan gjøre skoen ubehagelig å gå i og føre til at du vrikker ankelen lettere. En god passform er alfa og omega når det kommer til tursko.

3. Velg en sko med god passform

Velg en sko med god passform. Dine tursko skal sitte tett inntil foten din, men ikke være for trange. Ha dette i bakhodet når du handler: jo bredere skoen, desto bedre stabilitet og komfort. En god tommelfingerregel er å velge en sko som er ca 2,5 cm bredere enn dine vanlige hverdagssko.

De fleste tursko har en ufattelig sterk såle helt nederst. Dette gir ekstra støtte og demping, noe som er svært viktig når du går mye på hardt underlag. En god tursko skal ha et stødig lag nederst ved ankelen som beskytter foten mot steiner og røtter. Dempingen varierer i styrke, men det er viktig at de er fleksible nok til å tillate bevegelse av foten.

4. Kjenn etter hvor mye plass du trenger i tærne

Kjenn etter hvor mye plass du trenger i tærne dine. De aller fleste tursko har en viss mengde ekstra plass i forhold til fotsålene dine, slik at du kan ha litt ekstra sokker med deg på turen. Hvis du ikke er sikker på hvor mye plass du trenger, kan du gjerne prøve et par sko med forskjellig passform.

Se etter en god demping. Turskoene dine skal beskytte beina dine fra harde underlag, og det er derfor viktig at de har en god demping. Prøv å finne et par sko som er laget av mykt og elastisk materiale, slik at de kan tilpasse seg underlaget.

Pass på at turskoene dine ikke er for stive. Stive sko kan være vanskelige å gå i, og de kan også føre til at du blir sliten tidligere enn du egentlig trenger å bli. Prøv å finne et par sko som er laget av mykt og elastisk materiale, slik at de kan tilpasse seg underlaget.

Velg tursko med godt grep. Sko med et godt grep er viktige når du skal gå på glatte eller våte underlag. Prøv å finne et par sko som har engod såle med et robust mønster, slik at du ikke sklir og faller når du går.

5. Se etter en modell som er lett å ta av og på

Se etter en modell som er lett å ta av og på, men som ikke slipper foten din. De fleste turskoene har lisser eller borrelåsfeste, men noen modeller er også støvelsko, med snøring eller kardborrelukking.

De aller fleste turskoene er laget i syntetiske materialer for å tåle fuktighet, og dette er også det beste valget dersom du ofte ferdes i vått terreng. I noen tilfeller kan det imidlertid være bedre med sko i lær, som puster bedre og ikke blir like slitte av vann og smuss.

6. Vurder hvor ofte du planlegger å bruke støvlene

Vurder hvor ofte du planlegger å bruke støvlene. Dersom du planlegger å bruke dem ofte, kan det være verdt å investere i et par som er laget av bedre materialer og som har bedre støtdemping. Dersom du derimot bare planlegger å bruke dem en gang i blant, eller kun for fotturer på lett terreng, kan et par billigere tursko fungere like bra.

fjellsko beste i test til både dame og mann

Vanlige spørsmål og svar

Hva er de 3 typene fottøy for fjellklatring?

Det finnes tre typer fottøy for fjellklatring: utesko, støvler og sandaler. Utesko er det vanligste, og de fleste klatrer med disse. De er lette og gode til å bevege seg i, men ikke like gode som støvler når det kommer til grep på steinene. Støvler gir bedre grep enn udesko, men de er tyngre og vanskeligere å bevege seg i. Sandaler passer best til varmere områder eller når det er mye vann. De er enkle å ta av og på, men de er ikke like robuste som udesko eller støvler.

Hvilke sko er best for fjellklatring?

De beste skoene for fjellklatring er sko som er robuste, sterke, støtter anklene og ikke slipper inn noe vann. Om du ønsker å finne gode tursko til fjellklatring, så kan du se lengre opp i vår test.

Det er viktig å velge sko som gir god støtte og demping, samt gode såler som gir godt grep på glatte og uleste overflater. I tillegg bør skoene være lette nok til at du ikke blir trøtt i beina etter en lang tur. Et par gode fjellklatresko kan koste litt mer, men det er verdt å investere i et par sko som vil vare lenge og gi deg god komfort og støtte på tur.

Hva er spesielt med tursko?

Det er mange ting som er spesielt med tursko. For det første, de fleste tursko er designet for å gi god støtte og demping, noe som er svært viktig når man går mye på ujevnt underlag. I tillegg er de ofte laget av slitesterkt materiale som kan takle litt toughere forhold enn vanlige sko.

Selvfølgelig er det også viktig å velge sko som passer til den type aktivitet du skal drive med, og det er her tursko virkelig kommer til sin rett. Det finnes nemlig et bredt utvalg av forskjellige typer tursko, alt fra lette fjellsko til mer robuste sko laget for lengre turer i ulendt terreng.

Kan jeg bruke joggesko for fotturer?

Joggesko er faktisk ganske bra for fotturer, spesielt hvis du har rikelig med støtdemping og god grip. Mange turiststier og lettere turstier er asfalterte eller har benker, så det er ikke nødvendig å ha veldig store og tunge tursko for å beskytte føttene dine.

MEN…. hvis du planlegger å gå på lange turer eller over ujevnt terreng, kan det være en god idé å investere i et par fjellsko eller støvler. Disse er ofte bedre for foten din, og de har en tendens til å være mer behagelige å gå i over lengre perioder.

Kan du bruke tursko hver dag?

Nei, du bør ikke bruke tursko hver dag. De er ikke beregnet for bruk i dagliglivet, og kan være skadelige for føttene dine på lang sikt. Tursko er laget for å beskytte føttene dine når du går på tur eller tar en lang vandring, og bør kun brukes når det er nødvendig.

Hvis du ønsker å bruke sko som er mer egnet for daglig bruk, kan du prøve et par løpesko eller joggesko. Disse er ofte mykere og mer behagelige å gå i, og er bedre for foten din på lang sikt.

Er tursko nødvendig?

Det er ingen tvil om at tursko er nødvendig hvis du skal gå lange turer i skog, fjell eller mark.

Én av de viktigste målene med tursko bør være å gi beskyttelse for foten, og de fleste moderne sko har en slitesterk overdel av mesh eller annet sporty materiale. I mange tilfeller har de også en forsterket såleplate og/eller tung demping for å gi best mulig støtdemping og redusere risikoen for slitasjeforstyrrelser i beina.

Magnus

Magnus

Magnus har jobbet i mange år med finans og økonomi. Dette er en fyr som nærmest er som snytt ut av filmen “Wolf of Wall Street”. Magnus er en hobbyinvestor med mange år bak spakene i store, norske finanshus. På fritiden elsker han å bruke tiden sin på reise. Dette er en fyr som har besøkt Madagaskar, Thailand, USA og Vietnam – alt på under èn måned!

Leave a Comment