Når har man krav på offentlig støtte til synskorrigerende hjelpemidler?

Vi lever i en verden der man heldigvis kan få hjelp til de aller fleste sykdommer som rammer oss. Teknologien har kommet såpass langt at man i stor grad vil kunne rette opp mange av kroppens sviktende funksjoner – også for eldre mennesker. I en episode av ”Ted ED” (et opplæringsprogram på internett med hovedfokus på forskning og medisin) kommer det frem at rundt 500 millioner mennesker på jordkloden til en hver tid er avhengig av kontaktlinser, briller eller øyeoperasjon for å fungere optimalt i hverdagen.

Brorparten av de som sliter med dårlig syn bor naturligvis i utlandet (av åpenbare demografiske grunner), men også her hjemme i Norge er mange avhengige av briller eller linser. Men hvordan er det egentlig med tanke på offentlige støtteordninger til nordmenn som ønsker eller har behov for økonomisk kompensasjon i slike saker?

Kontaktlinser og briller av det offentlige

Det offentlige viser først til hvilke nivåer av synsevne de bedømmer som hemmende nok til at nordmenn skal kunne få søke om offentlig støtte – og per dags dato ligger grensen på 6/18.  Dette er også støttet av WHOs kriterium for liknende saker.  Så la oss si at du vet at du har et dårlig nok syn til at du er innenfor det offentliges kriterier – betyr det at man alltid vil kunne få kontaktlinser og briller betalt av staten?

Nei, det gjør det ikke.

Det er nemlig veldig klare reguleringer på hvem som kan få de ulike produktene ”sponset” av staten. I rettskildene som foreligger hos NAV står det klart og tydelig at: ”det kan ikke gis stønad til briller/kontaktlinser etter folketrygdlovens kapittel 10 ved vanlige brytningsfeil som nærsynthet, langsynthet eller skjeve hornhinner.” Med andre ord gjør man seg ikke fortjent til å få sponset briller eller linser dersom man ikke har en spesiell form for øyesykdom. Listen over slike sykdommer kan du lese i sin helhet i rettskildene, men det kan nevnes at afaki, Marfans syndrom og hornhinneanomalier er blant sykdommene som blir inkludert. Hvis du er i tvil om hvorvidt du har krav på støtte til briller eller linser anbefales det at man tar kontakt med NAV eller fastlegen for å høre hvilke regler som gjelder deg.

pexels dominika roseclay 2095953

Godt tips – sammenlign priser på briller & linser

Så hvordan kan man sikre at man slipper å ruinere seg når man handler kontaktlinser og briller? Enkelt: prissammenligningssider på internett. Det finnes mange nettsider, der for eksempel Kontaktlinserpris.no er en av de største og mest benyttede, som har en stor oversikt over prisene på alle Norges kontaktlinser. Til tross for at man ikke får offentlig støtte, så skal det fortsatt være mulig å kunne benytte synskorrigerende hjelpemidler uten at det skal gjøre et så alt for stort innhugg i lommeboka.

PS! Det er verdt å merke seg at denne artikkelen ble forfattet i februar 2017 og at det til en hver tid er viktig å selv oppdatere seg på gjeldende regelverk da dette er noe som jevnlig oppdateres.

Video – slik setter du inn og tar ut kontaktlinserAndre artikler om kropp & helse

Astrid

Astrid

Astrid er en dame som har lang erfaring med skjønnhet, mat og det å ta vare på kroppen sin. Hun har jobbet som makeup-artist, personlig trener og med spa og velvære. Derfor har hun lang fartstid innenfor alle disse bransjene. Astrid er veldig opptatt av å hjelpe andre mennesker med å føle seg bra. Hun bruker også mye av kunnskapen sin på å lære opp folk som er interessert i trening, kosthold og helse.

Leave a Comment