Når er det nordlys?

Nordlys kan sees fra slutten av september til begynnelsen av april, alt ettersom hvor i landet man bor. Noen ganger er det også mulig å få med seg nordlys i midten av vintermånedene.


Det er vanskelig å si nøyaktig når du har sjansen for å oppleve dette spektakulære fenomenet, fordi det avhenger av mange forskjellige variable som vindretning, temperatur, skyformasjon og solinnstrømming.


Men som regel er det lurt å dra til de nordlige områdene av Norge når det er kaldt. Desto kaldere det er, desto større er sannsynligheten for at du får sett nordlys.

Hva er nordlys enkelt forklart?

Nordlys er et fantastisk syn å se, spesielt om vinteren. Det er lys som kommer fra sola, men vi ser det ikke fordi Jorda står i veien.

Lyset brytes opp av atmosfæren og danner fargesterke lysskulpturer i himmelen. Nordlys kan sees på alle breddegrader, men er aller best om du befinner deg langt nord i landene rundt polarsirkelen.

Hvilken retning er nordlys?

retning nordlys

Nordlys kan dannes i alle retninger, men de fleste nordlys ser man i den østlige del av himmelen.

Nordlys opptrer vanligvis når det er klarvær og mørkt ute. Lyset fra solen sender partikler, elektroner og atomer med høy energi mot jordens magnetfelt. Når partiklene treffer atmosfæren, danner de et elektrisk felt – et nordlys. Nordlys har en rød langsom grense, en gulgrense som opptar mest lys og en blå grense.

Kan man forutse nordlys?

Nordlys kan ikke forutsees, men mange faktorer spiller inn på om de oppstår og hvor sterke de blir. I tillegg til meteorologiske forhold som temperatur, trykk og vindretning, bestemmes nordlysets utseende av jordskjelv, solaktivitet og magnetfeltet.

Nordlys viser seg ofte rundt polene, men kan også dannes lenger sør i blant annet Nord-Norge eller helt på den andre siden av jorda.

Hvor kan du se nordlys i Norge?

Nordlys kan sees på hele den norske kysten fra slutten av september til begynnelsen av april. De fleste ser dem naturligvis om vinteren, men det er mulig å se dem også på høsten og våren.

Nordlyset vises oftest som grønt, gult eller oransje lys i himmelen, men det kan også forekomme rødt lys. Lyset oppstår når elektroner fra solvinden treffer atmosfæren og danner et elektromagnetisk felt. Disse feltene danner lysglimt som vi ser som nordlys.

Som regel vil du se nordlys når du beveger deg lengre nord.

Når er det best å se nordlyset i Tromsø?

Det er best å se nordlyset i Tromsø mellom slutten av september og begynnelsen av mars.

Da er det mest mulighet for å se nordlyset, og du kan dra på guidet tur til Tromsø om du trenger litt hjelp.

Relatert innlegg til det nordlys

Anne Martha

Anne Martha

Anne Martha er utdannet veterinær. Hun har jobbet med både små og store dyr i en årrekke. Spesielt er Anne Martha interessert i biologi og forskning relatert til alle typer dyr. Samtidig er hun en lesehest som alltid jobber med å holde seg oppdatert på teknologi og forskning.

Leave a Comment