Reis til Krakow: 10 reisetips for en avslappende polsk ferie

Krakow er en vakker og historisk by i Polen som tilbyr en fantastisk reiseopplevelse. Vi inviterer deg til å utforske den livlige kulturen i Krakow, med sin storslåtte arkitektur, fascinerende museer og gallerier, livlige kafeer og barer og gode shoppingmuligheter. Med så mye å se og gjøre, kan det være vanskelig å bestemme hva som skal være øverst på listen når du reiser til Krakow. Derfor har vi samlet 10 tips for en avslappende polsk ferie i denne spennende byen.

Når du bestiller overnatting, velger du noe i nærheten av sentrum, slik at du aldri er langt unna alle Krakows attraksjoner. Hvis du vil ha noe mer tradisjonelt, er det mange sjarmerende gjestehus prikket rundt i gamlebyen som gir en unik mulighet til å oppleve byens rike kultur og arkitektur.

Å utforske Krakow til fots er en flott måte å komme seg rundt på. Ikke bare vil du være i stand til å ta inn alle severdighetene, men du vil også finne noen skjulte perler som kan ha sluppet unna oppmerksomheten under en guidet tur.

Skal du sjekke ut priser på hotell og flybilletter til Krakow? Vi i Kjaptforklart anbefaler alltid å sjekke ut Momondo.no for flybilletter – da får du garantert de billigste billettene. Når det kommer til hotell, så bør du bruke den gratis tjenesten Trivago.no for å sammenligne hotellpriser!

1. Wawel Castle

Wawel Castle Krakow

Wawel Castle er et av de mest ikoniske stedene i Krakow, Polen. Den er bygget på en kalkstein med utsikt over Vistula -elven, og har fungert som en kongelig bolig i århundrer og er hjemsted for rik kulturhistorie. Dette praktfulle bevarte slottet som inneholder flere distinkte arkitektoniske stiler, gir besøkende en unik mulighet til å utforske noen av de eldste strukturene i Polen.

På Wawel Castle kan du finne mange fascinerende attraksjoner innenfor veggene. Gårdsplassen inneholder en rekke bygninger i renessansestil som Wawel Cathedral og Royal Palace, som tilbyr mye å utforske. Inne i palasset er utallige kunstverk inkludert malerier og skulpturer fra tidligere århundrer; Noen dateres tilbake til begynnelsen av 1500 -tallet! Du kan også ta en guidet tur på slottet for å lære mer om historien.

Begrunnelsen er fylt med rikelig med grøntareal og hager for besøkende å glede seg over, samt steder for piknik eller bare ta en spasertur. Det er også et observasjonstårn som tilbyr fantastisk utsikt over Krakow og utover. Arboret på Wawel Castle er hjemmet til mange flora og fauna, perfekt for naturelskere.

Wawel Castle tilbyr noe spesielt som ikke bør gå glipp av når du er i Krakow! Morsomt faktum: Legenden har det at under bakken som slottet står på, er det en drage som bor i en hule – du kan se statuen hans ved inngangen!


2. Main Square

Main Square Poland

Main Square: hjertet av Krakow

Hovedtorget ligger i sentrum av gamlebyen, og er et av de mest besøkte og elskede stedene i Krakow. Den lange historien spenner over århundrer, noe som gjør det til et må-se-reisemål for enhver reisende. Fra den bemerkelsesverdige kluthallen til St. Mary”s Basilica har dette torget mye å tilby i tillegg til å være omgitt av restauranter og butikker.

Fra tidlig morgen til sent på kvelden er hovedtorget travelt med liv og aktiviteter – enten du leter etter sightseeing eller bare vil suge i atmosfæren i en tradisjonell polsk by, vil ikke dette stedet skuffe! Kulturelle begivenheter som live musikkopptredener skjer også fra tid til annen.

På sentrum av hovedtorget kan du finne en minneverdig statue av Adam Mickiewicz, en av de mest anerkjente polske dikterne i historien. Dette monumentet er et flott fotospanne og fungerer også som en ode til Polens rike kultur og arv. Etter å ha tatt bilder på torget, kan du utforske noen attraksjoner i nærheten som Cloth Hall eller St. Mary”s Basilica.

Main Square er virkelig det som gjør Krakow til en så sjarmerende by, og gir deg en sjanse til å føle dens livlige ånd mens du nyter alt det har å tilby!

Morsomt faktum: Old Town (inkludert hovedtorget) av Krakow ble oppført av UNESCO som en av verdensarvstedene i 1978.


3. Auschwitz-Birkenau Memorial and Museum

Når du besøker Krakow, er et av de viktigste stedene å se Auschwitz-Birkenau Memorial and Museum. Dette museet minnes livene som er tapt i konsentrasjonsleirer under andre verdenskrig og står som en påminnelse om denne tragiske hendelsen i historien.

Museet tilbyr besøkende muligheten til å utforske hvordan livet var for de som er fengslet i leiren gjennom interaktive utstillinger, kunstverk, fotografier, personlige ting og muntlige historier. Du kan også besøke en minnetjeneste på stedet der ofrene ble henrettet.

Hos Auschwitz-Birkenau vil du kunne ta en guidet tur eller utforske på egen hånd med lydveier. Det er pedagogiske forelesninger som gir en enda dypere forståelse av hva som skjedde der og hvordan det påvirker vår verden i dag.

Museet tilbyr også programmer for skolegrupper, familier og enkeltpersoner for å gi dem en mer personlig opplevelse av leirens historie og arv. Besøkende kan delta i forskjellige workshops, forelesninger og aktiviteter for å få innsikt i livet under Holocaust.

Å besøke Auschwitz-Birkenau er en emosjonell reise som vil være hos deg lenge etter at du drar. Det er en stor påminnelse om hvor dyrebar frihet er, og hvorfor vi aldri må glemme de som gikk tapt i en av de mørkeste tidene i menneskets historie.

Litt morsomt faktum – byen Oswiecim, der Auschwitz ligger, fikk sitt navn av kong Casimir III fra Polen.


4. Schindler”s Factory Museum

Schindler

Schindlers fabrikkmuseum: En fascinerende innsikt i Krakóws historie under andre verdenskrig

Schindlers fabrikkmuseum ligger i hjertet av Kraków, og er et must for alle som er interessert i å utforske historien til denne livlige polske byen. Museet ligger i den opprinnelige administrative bygningen og fabrikkstedet som eies av Oskar Schindler under andre verdenskrig. Besøkende kan utforske en rekke permanente og midlertidige utstillinger, samt interaktive pedagogiske aktiviteter for å få en bedre forståelse av hvordan livet var under nazistenes okkupasjon.

Utstillingene er delt opp i 14 forskjellige seksjoner, som hver fokuserer på et spesifikt aspekt eller hendelse fra krigen. Museet inneholder også gjenstander som dokumenter, fotografier og lyd/visuelt materiale som hjelper til med å bringe den dystre fortiden til liv på en levende måte. I tillegg tilbyr Schindlers fabrikkmuseum guidede turer ledet av kunnskapsrike guider som er ivrige etter å svare på spørsmål du måtte ha.

Schindlers fabrikkmuseum er ikke bare et viktig historisk sted, men det har blitt et inspirerende symbol på spenst. Det fungerer som en påminnelse om aldri å glemme grusomhetene som ble begått under andre verdenskrig, og minner oss om kraften til vanlige mennesker mot store odds.

Morsomt faktum: Filmen Schindlers liste ble delvis skutt på stedet på Schindlers fabrikkmuseum! Besøkende kan utforske den samme bygningen der scener fra denne Oscar-vinnende filmen ble filmet.


5. Kazimierz Jewish District

Kazimierz Jewish District: Oppdag et av de mest herlige og historiske stedene i Krakow.

Kazimierz Jewish District er et av de mest herlige og historiske stedene i Krakow. Det var en gang en egen by, grunnlagt i 1335 og befolket av jøder som flyttet til området fra Tyskland og andre land. Dette historiske distriktet er fullt av sjarmerende gater, sjarmerende bygninger, synagoger, monumenter og spisesteder som trekker besøkende fra hele verden. Området var også et viktig senter for jiddisk kultur under andre verdenskrig. I dag fungerer Kazimierz som en påminnelse om det jødiske livet i Europa før krigen og har blitt et stadig mer populært reisemål for de som søker en unik kulturell opplevelse.

Besøkende i Kazimierz Jewish District kan utforske de mange interessepunktene, inkludert flere fremtredende synagoger og monumenter som hedrer de som omkom i Holocaust. Området har også et imponerende utvalg av restauranter, kafeer, barer og nattklubber, noe som gjør det til et flott sted for natteliv eller stille refleksjon. I tillegg kan besøkende delta i tradisjonelle jødiske feiringer som Simchat Torah og Rosh Hashanah gjennom året.

Kazimierz Jewish District er et must-se-reisemål på enhver tur til Krakow. Her kan besøkende få innsikt i Polens turbulente historie mens de undrer seg over den vakre arkitekturen og den livlige kulturen.

Morsomt faktum: I 1993 filmet Steven Spielberg sin Oscar-vinnende film “Schindler”s List” i Kazimierz Jewish District. Dette var den første store filmen som ble skutt på stedet i Polen siden 1939.


6. St. Mary”s Basilica

St. Mary”s Basilica: En må se i Krakow!

St. Mary”s Basilica ligger på sentrum av hovedtorget, og er en av de mest populære attraksjonene i Krakow og en absolutt must-see for enhver reisende som kommer til denne vakre byen. Kirken ble bygget på 1300 -tallet og inneholder mange skulpturer, malerier og fresker fra forskjellige tidsepoker som gjør det til en arkitektonisk perle. Inne i basilikaen kan du finne verk fra kjente artister som Wit Stwosz, som skapte dets ikoniske alterpiece som skildrer scener fra livet til Jomfru Maria. Utenfor kan du ta en tur rundt klokketårnet og beundre det imponerende barokkdesignet.

Når du besøker St. Mary”s Basilica, ikke glem å lytte til Hejnal Mariacki, et bugle -signal spilt av en trompetist fra toppen av tårnet hver time på timen. Dette er en unik polsk tradisjon som har sin opprinnelse i Krakow og har blitt holdt i live gjennom århundrer!

Vet du at det originale alterstykket malt av Wit Stwosz var laget av tre og målt 25 meter høyt? Det tok ham over 10 år å fullføre det, og når du slutter å tenke på det, er det en fantastisk bragd! Hvis du er i byen i sommermånedene, må du huske å delta på en av sine sporadiske forestillinger i basilikaen, da det tilfører stedet en uforglemmelig og unik atmosfære.

Så hvis du besøker Krakow, ikke gå glipp av å oppleve en av de eldste og vakreste kirker – St. Mary”s Basilica! Det er et must for enhver reisende som ønsker å oppdage historien og kulturen i denne fantastiske byen.

Morsomt faktum: St. Marry”s Basilica er den eneste bygningen på hovedtorget som aldri har blitt ødelagt eller renovert! Det har holdt seg stort sett uendret siden byggingen for 700 år siden.


7. Wieliczka Salt Mine

Wieliczka Salt Mine er en av de mest ikoniske UNESCOs verdensarvsteder i Polen. Dette enorme nettverket av tunneler, kapeller og innsjøer skåret fra gamle saltforekomster ligger like sør for Krakow, og gir et unikt og minneverdig besøk. De eldste delene av gruven dateres tilbake til 1200-tallet da den ble brukt som et industriell skala-anlegg for å trekke ut salt og andre mineraler. I dag kan besøkende utforske over 300 nivåer som ligger dypt under jorden og undre seg over den fantastiske arkitekturen skapt av gruvearbeidere gjennom århundrene – inkludert et kapell som er hugget helt ut av salt! Utforsk den utrolige Wieliczka Salt Mine på din neste tur til Polen.

Fra de tidligste dagene som et senter for gruvedrift til sin nåværende status som en populær turistattraksjon, har Wieliczka Salt Mine kommet langt. Hovedkamrene i gruven er spredt over ni nivåer og koblet sammen via et intrikat nettverk av tunneler. Utforsk de enorme underjordiske gangene på en guidet tur og lær om den århundrer lange historien om gruveoperasjoner i området. Beundre de utrolige kunstverkene som er skapt av gruvearbeidere som lysekroner, monumenter og skulpturer alle skåret direkte inn i saltforekomster.

Oppdag enda flere overraskelser dypere i gruven som underjordiske innsjøer som ble dannet da gamle sjødyr ble fanget i lommer med luft under oversvømmende tusenvis av år siden! La fantasien løpe vilt når du utforsker denne andre verdensattraksjonen og tar litt tid å sette pris på dens store størrelse og skala – tross alt spenner gruven over 200 miles totalt.

På slutten av besøket ditt, kom innom suvenirbutikken for å hente et minnesmerke som saltlamper eller stearinlysholdere laget av Wieliczka Salt Mine sin egen forsyning!

Morsomt faktum: Gruven er hjem til mange flaggermusarter som har tilpasset seg å leve i mørke dyp i denne underjordiske verden. Så hold øye med dem under turen og beundre disse fantastiske pattedyrene.


8. Planty Park

Planty Park: En frodig oase i sentrum av Krakow

Hvis du noen gang har ønsket å utforske en vakker park uten å forlate hjertet av en by, er Planty Park akkurat det du trenger. Planty Park ligger i sentrum av Krakows Old Town -distrikt og omliggende Wawel Castle, og danner en frodig oase vekk fra bysten i bylivet.

Denne parken er ikke bare estetisk behagelig; Det har også kulturell og historisk betydning. Det ble etablert på 1800 -tallet på land som fungerte som defensive murer i middelalderen, og ga den unike sjarmen. Det er mange fantastiske funksjoner i denne parken for besøkende å utforske, for eksempel de buede bygningene og utsmykkede monumenter.

Parken er også et flott sted for aktiviteter som turgåing og sykkelstier, fugletitting eller bare tar litt tid fra en travel dag med sightseeing for å slappe av i solen med en bok. I løpet av sommermånedene kan du nyte livlige utendørs konserter i Planty Park, så ikke glem piknikteppet ditt! I tillegg, hvis du leter etter en matbit, er det mange kafeer som ligger i nærheten som tilbyr velsmakende godbiter.

Morsomt faktum: Planty Park spenner over 4 kilometer rundt Krakows Old Town District! Den ble oppkalt etter en av Krakows tidligere ordførere som hadde vært en talsmann for grønne områder i byen.


9. Rynek Underground

RYNEK Underground: A Fascinerende History of Krakóws dynamiske fortid

Rynek Underground ligger under hovedtorget i Kraków, og er et unikt museum som tilbyr besøkende en oppslukende opplevelse inn i byens turbulente fortid. Dette “levende historie” -museet bringer liv Krakóws rike arv slik det eksisterte gjennom forskjellige perioder. Med digitale projeksjoner, lyder og interaktive skjermer, vil du føle at du har blitt transportert tilbake til en annen alder.

Utstillingene spenner fra arkeologiske gjenstander som ble funnet under byggearbeidene i området, for eksempel keramikk og mynter som dateres tilbake til det 10. århundre, til de mer samtidige kunstinstallasjonene som gjenspeiler byens moderne identitet. Det er også et område som viser de religiøse gjenstandene og relikviene fra St. Stanislaus, en av de viktigste lokale figurene i Krakóws historie, som ble drept i 1079 etter ordre av kong Bolesław II.

Museet har en rekke interaktive opplevelser som lar besøkende bedre forstå og sette pris på denne utrolige byen. Du kan lære om noen mindre kjente historier fra Krakóws fortid, så vel som alle de store begivenhetene som har formet det gjennom århundrene – fra dens rolle i andre verdenskrig til sine anerkjente bidrag til polsk kultur.

Hvis du leter etter en engasjerende og unik måte å lære om Krakóws fortid, er Rynek Underground det perfekte stedet for deg. Her kan du utforske en fengslende historie og få en større forståelse for denne utrolige byen.

Morsomt faktum: Museets navn kommer fra det polske ordet “Rynek” som betyr marked – såkalt på grunn av hovedtorgets rolle som et viktig handelsnutepunkt i middelalderen.


10. Oskar Schindler”s Enamel Factory Museum

Oskar Schindlers emaljefabrikkmuseum: En fascinerende tur gjennom andre verdenskrigshistorie

Oskar Schindlers emaljefabrikkmuseum er et fascinerende minnesmerke for historien til andre verdenskrig og dens innvirkning på Europa. Dette museet ligger i Krakow, Polen, og er dedikert til å fortelle historien om Oskar Schindler og hans innsats for å redde jødiske mennesker under krigstid. Turen starter med et besøk på fabrikkområdet selv; Besøkende kan utforske ruinene av den faktiske fabrikken der Schindler jobbet og lære om den livreddende handlingen han tok ved å ansette jøder for sin virksomhet.

Den andre delen av turen tar besøkende inn i noen av bygningene som fungerte som hjemmet til Schindlers arbeidere. Her kan de lære mer om Schindlers historie og hans arbeid med å redde jøder under andre verdenskrig. Museet viser også frem kunstverk, dokumenter og fotografier relatert til denne bemerkelsesverdige mannen og hans barmhjertighetsoppdrag.

Endelig kan besøkende utforske noen av originaldokumentene som ble brukt av Schindler for å redde liv under krigstid, inkludert den berømte listen han skrev som sørget for at de på den ble reddet fra deportasjon til Auschwitz konsentrasjonsleirer. Dette er en stor sjanse for besøkende å få en forståelse av hvordan Oskar Schindler var i stand til å gjøre en forskjell i en så vanskelig tid i verdenshistorien.

Oskar Schindlers emaljefabrikkmuseum er et must for alle som ønsker å lære mer om WWII og rollen som Oskar Schindler i å redde hundrevis av mennesker. Morsomt faktum: Dette museet ble berømt av Steven Spielbergs Academy Award-vinnende film fra 1993, som skildret Oskar Schindler som en usannsynlig helt under andre verdenskrig. Det blir fremdeles sett på som en av de største filmene som noen gang er laget!


Andre artikler fra reise-redaksjonen hos Kjaptforklart

Ofte stilte spørsmål

Hva bør du kjøpe i Krakow?

Krakow er et flott sted å handle suvenirer og gaver. Du kan finne en rekke tradisjonelle polske gjenstander som gule smykker, håndmalt keramikk, treleker og fargerike glassvarer. Du bør også sjekke ut de mange lokale butikkene for unike varer som tradisjonelle polske klær, lærvarer og håndlagde smykker. Krakow er også kjent for sin deilige mat, så ikke glem å plukke opp noen lokale delikatesser som Pierogi, Oscypek Cheese og Kielbasa. Det er også mange butikker som selger sjokolade, godteri og andre søte godbiter.

Er det trygt å reise til Krakow?

Ja, Krakow er en trygg by å besøke. Det er et av de mest populære turistmålene i Polen og har en lav kriminalitetsrate. Bysenteret er godt opplyst og patruljert av politiet, mens offentlig transport er pålitelig og trygt. Krakow er også hjemsted for et stort internasjonalt samfunn, så besøkende skal føle seg komfortable med å utforske byen.

Er det Trygt Å Reise til Krakow?

En tur til Kraków er en fantastisk opplevelse! Denne vakre byen i det sørlige Polen er full av historie, kultur og fantastisk arkitektur. Du kan utforske byens brosteinsgater, besøke de mange museene og galleriene, eller ta en spasertur gjennom gamlebyen. Det er også mange restauranter og kafeer å nyte, i tillegg til mange shoppingmuligheter. Kraków er også hjemsted for noen av de vakreste parkene og hagene i verden, noe som gjør det til et ideelt reisemål for naturelskere. Uansett hva du leter etter, har Kraków noe å tilby alle.

Magnus

Magnus

Magnus har jobbet i mange år med finans og økonomi. Dette er en fyr som nærmest er som snytt ut av filmen “Wolf of Wall Street”. Magnus er en hobbyinvestor med mange år bak spakene i store, norske finanshus. På fritiden elsker han å bruke tiden sin på reise. Dette er en fyr som har besøkt Madagaskar, Thailand, USA og Vietnam – alt på under èn måned!

Leave a Comment