Reis til Gdansk: 10 reisetips for Polens Baltic Pearl

Få destinasjoner kan tilby en så levende og spennende reiseopplevelse som Gdansk i Polen. Denne byen ligger på kanten av Østersjøen, og er full av kultur og historie, og omgir besøkende med en rik billedvev av kunst, arkitektur, musikk og mat. Den fantastiske beliggenheten ved sjøen har fascinert mange en eventyrer; Legg til det en rekke shoppingmuligheter og underholdningssteder, så har du alle elementene som trengs for den perfekte turen!

Men hvorfor skal du stole på oss når vi sier at Gdansk er et av Europas må-besøke destinasjoner? Til å begynne med har det noe for enhver smak – fra foodies som søker tradisjonelle polske delikatesser til Shopaholics som søker etter unike suvenirer – det er utallige veier som venter på utforskning. For det andre er byen gjennomsyret av historien; Det gamle distriktet kan skilte med århundrer gamle husbygninger, kirker og brosteinsgater, mens den moderne infrastrukturen også tilbyr mange friluftsaktiviteter. Hvis det ikke var nok, spiller Gdansk også vert for noen fantastiske arrangementer gjennom året – fra festivaler dedikert til kunst og musikk til parader som feirer lokale helter.

Bunnlinjen? En reise til Gdansk lover utallige minner som ikke snart vil bli glemt – så begynn å planlegge ditt neste store eventyr i dag med våre 10 reisetips til Gdansk!

Skal du sjekke ut priser på hotell og flybilletter til Gdansk? Vi i Kjaptforklart anbefaler alltid å sjekke ut Momondo.no for flybilletter – da får du garantert de billigste billettene. Når det kommer til hotell, så bør du bruke den gratis tjenesten Trivago.no for å sammenligne hotellpriser!

1. Oliwa Cathedral

Oliwa Cathedral Gdansk

Plassert blant en fredelig skog ligger en av Polens skjulte perler – Oliwa -katedralen. Historien og skjønnheten til dette stedet gjør det til et must for alle reisende.

Når du utforsker eiendommen, vil du bli fascinert av fantastisk barokkarkitektur som stammer fra 1700 -tallet. Inne i katedralen ligger et virkelig imponerende organ, et av de største i Europa med over 8000 rør!

Utsikten fra inngangen er fantastisk – et pittoresk panorama omgitt av fjell og skog. Mens du utforsker Oliwa -katedralen, kan du vurdere å delta i en av de mange konsertene, som inneholder talentfulle utøvere fra hele verden som viser frem sitt musikalske talent.

Som om rusling gjennom tid ikke var nok til å gjøre Oliwa -katedralen til en fantastisk opplevelse, huser den også fantastiske kunstverk, for eksempel gamle malerier, skulpturer og glassmalerier fra noen av Polens største kunstnere. Du kan også utforske de mange kapellene fylt med uvurderlige gjenstander og relikvier som dateres hundrevis av år tilbake.

Besøkende glemmer aldri opplevelsen deres på Oliwa -katedralen på grunn av den imponerende historien og skjønnheten. Sørg for å ta mange bilder slik at du kan holde livene dine i live for alltid! Morsomt faktum: Under andre verdenskrig ble Oliva -katedralen brukt som fengsel for fangede tyske soldater!


2. Main Town Hall

Main Town Hall Poland

Hoved rådhuset i Gdansk, Polen er en av de mest imponerende bygningene i byen. Ligger i hjertet av gamlebyen, er det en må se for enhver reisende. Denne strålende designet og historiske bygningen har eksistert siden 1380 og ble en gang brukt som et administrativt senter.

En utsikt utenfra avslører hvordan bygningen består av to tårn med massive spir, murvegger og store vinduer. Det høye klokketårnet topper seg på 91 meter høyt, og gjør det synlig gjennom byens skyline. Innvendig avslører enda mer storhet med høye tak, brede trapper og pyntet dekorerte vegger og tak som har stått tidens prøve.

Hoved rådhuset har tjent mange roller over sin lange levetid, inkludert et fengsel under andre verdenskrig da det ble sterkt skadet av bomber. Heldigvis har den siden den gang blitt gjenopprettet til sin tidligere prakt og kan nå nytes av både turister og lokalbefolkningen. Det tilbyr hyppige guidede turer sammen med besøk i viktige kamre i denne ikoniske bygningen og er vert for vanlige arrangementer som messer og konserter gjennom året.

Hvis du leter etter et interessant syn å legge til reiseruten din mens du besøker Gdansk – må du ikke se lenger enn hoved rådhuset! Ikke bare vil du få en unik fotomulighet, men du kan også lære om den rike historien fra kunnskapsrike turledere eller bare stå tilbake i ærefrykt for storslåtthet.

Morsomt faktum: Hoved rådhuset huser Europas største karillon som består av 76 bjeller som veier opptil 2 tonn hver!


3. Neptune Fountain

Neptune Fountain Poland

Gdańsks Neptune -fontene, som ligger på det lange markedet, er en fantastisk attraksjon for reisende. Det står som et symbol på selve byen og tilbyr noe for alle å glede seg over, fra dens mytologiske symboler til den fantastiske arkitekturen.

Utformingen av fontenen er basert på historiske elementer – den ble skapt av Antoni Abraham på 1700 -tallet. Fontenen har blitt nøye gjenopprettet flere ganger siden den gang, og ser nå like fantastisk ut som alltid. Den har intrikate skulpturer som skildrer guder og scener fra gresk mytologi, hvor hver skulptur blir gravert med intrikate detaljer.

Det mest kjente aspektet av Neptune -fontenen er dens store sentrale statue, som er fengslende å se og et av Gdańsks mest fotograferte landemerker. Neptune -fontenen har blitt brukt gjennom århundrene for mange viktige seremonier, inkludert koronasjoner og innvielser, noe som fremmer dens betydning for byen.

Reisende vil garantert sette pris på denne ikoniske attraksjonen under besøket i Gdańsk. Det er ingen bedre måte å være vitne til noen av Gdańsks historie enn ved å besøke Neptune Fountain! Morsomt faktum: Neptunalia ble feiret hvert år på fontenen til 1915 da den ble avlyst på grunn av første verdenskrig.


4. The Crane – Żuraw

Gdańsk er en by full av livlige attraksjoner, og er blant de mest interessante av dem. Ligger ved inngangen til Gdańsk Old Harbor, står kranen som en ikonisk påminnelse om byens fortid. Denne 500 år gamle trekranen ble brukt til å heise skip ut av vannet og inn på tørt land.

Selv om den ikke lenger tjener sitt tidligere formål, klarer kranen fortsatt å fange turister og lokalbefolkningen. Den høye statusen og alderen gjør det til et pittoresk syn som du ikke snart vil glemme. Besøkende kan klatre et av to tårn – hver med 30 m høyde – og se hele havnen fra dette forhøyede synspunktet.

Bortsett fra å være visuelt imponerende, gir kranen også litt innsikt i Gdańsks folkekultur. Det har stor symbolsk verdi for innlandsseilere, som mener “żuraw” (som det er kjent på polsk) bringer lykke til alle som kommer inn eller forlater havnen.

For å oppleve alt kranen har å tilby, må du huske å besøke på tirsdager eller torsdager når en guide er tilgjengelig for pedagogiske turer. Denne unike attraksjonen tilbyr en uforglemmelig og historisk meningsfull opplevelse for enhver reisende som ser utover bare sightseeing i Gdańsk sentrum!

Morsomt faktum: żuraw har skillet om å være på Polens liste over historiske monumenter siden 1949!


5. St. Mary”s Church

Gdansk regnes som en av de mest attraktive byene i landet når det gjelder sightseeing og utforsking av sin livlige kultur. Et sted som skiller seg ut blant turistattraksjonene er – en majestetisk katolsk basilika som ligger i hjertet av byen.

Kirken ble bygget fra 1343 til 1550 og imponerer med sin størrelse. Den holder opptil 25 tusen mennesker innenfor veggene, noe som gjør den til en av de største mursteinkirkene i Europa. Utenfor vil du bli overrasket av fasaden, laget av røde murstein i en utsøkt blanding av gotisk, barokk og renessansestiler.

Inni i vil du finne mange kunstverk som skulpturer, fresker på tretak, malerier på vegger og enorme stuccos blant andre. Den utrolige akustikken gjør også dette stedet til et veldig populært konsertsted for mange forestillinger gjennom året. I tillegg kan du få tilgang til et visningstårn der du kan få en unik utsikt over Gdansk”s gamleby fra 66 meter høy!

Hvis du planlegger å besøke Gdansk når som helst snart, sørg for ikke å gå glipp av denne fantastiske kirken – er det virkelig ingen andre som den!

Morsomt faktum: Under andre verdenskrig ble St. Mary”s Church nesten fullstendig ødelagt under et bombeangrep, men det ble gjenopprettet etterpå takket være mange donasjoner og nasjonale revitaliseringsprosjekter.

https://youtu.be/e3ezrDhHrlo

6. Gdansk Shipyard

Det er et must-see når du besøker Gdansk, Polen. Med sin rike historie og betydning for solidaritetsbevegelsen i det tjuende århundre, er det et sted som må oppleves.

Verftet har et langt og sammenvevd forhold til byen Gdansk og Polen som helhet. Det ble grunnlagt i 1744 som den første industrielle verftet i sitt slag på Østersjøen og var en viktig bidragsyter til Gdansks suksess på 1800 -tallet. Verftet var også et episenter for arbeidsstreik i både 1956 og 1970, noe som endret løpet av polsk historie og til slutt førte til at krigslov ble pålagt landet.

I dag kan besøkende utforske dette viktige historien ved å delta i guidede turer som går gjennom forskjellige deler av verftet, så vel som informative utstillinger om fortiden. Du har muligheten til å se monumenter dedikert til de som kjempet for frihet som Lech Walesa, som senere ble president for Polen, og møter likesinnede fra hele Europa som har kommet sammen på dette bemerkelsesverdige nettstedet.

Hvis du vil ha noe ekstra spesielt, kan du til og med delta i aktiviteter som sykling eller kajakkpadling rundt noen av Gdansk”s vannkanter eller ta koketimer for å lære å lage tradisjonelle polske retter! Den beste måten å oppleve dette kraftige synet er ganske enkelt ved å omfavne det – så planlegg besøket ditt deretter!

Morsomt faktum: Dette sies å være der pave Johannes Paul II holdt sin berømte “Let Your Spirit Down” -talen.


7. Gdansk Old Town

Gdansks historiske gamleby er et uforglemmelig syn for enhver reisende. De vakre murstein- og steinbygningene, brosteinsbelagte gater og fantastisk arkitektur fanger øyet til selv de mest erfarne turistene. Det gotiske strukturer fra 1300 -tallet gir området rundt Ujście Motławy -elven en unik sjarm som tar deg tilbake til en annen tid.

Å utforske denne delen av byen er som å gå inn i et levende museum. Ta en spasertur gjennom Long Market, der kjøpmenn har handlet varer siden middelalderen, eller besøk Oliwa -katedralen og bli blendet av det imponerende barokkinteriøret. Et av de mest bemerkelsesverdige landemerkene her er St. Mary”s Church, med sin storslåtte og imponerende fasade-en må-se for alle som besøker Gdansk.

Turen din ville ikke være komplett uten å se hoved rådhuset, som stammer fra 1343 og har blitt imponerende gjenopprettet etter andre verdenskrig. Andre attraksjoner inkluderer Neptune Fountain fra 1633, żuraw (kranen) – byens originale havnekran fra 1444 – og Uphagens hus – Europes første ekte eksempel på nederlandsk byarkitektur fra 1751.

Gdansk gamleby er også veldig viktig for moderne historie, da det var fødestedet til solidaritetsbevegelse som markerte en ny epoke for regionen. Å besøke European Solidarity Center vil tillate deg å lære mer om polsk kultur og kjempe for frihet som dateres helt tilbake til 1980 -tallet – tiden da denne bevegelsen startet i verftet i nærheten av Gdansk gamleby.

Et besøk i Gdansk gamleby kan virkelig være en fantastisk opplevelse! Og visste du det? Dette nydelige stedet ble en gang kalt Danzig – mellom 1945-1946!


8. Uphagen”s House

Besøkende møbeltrekk er et absolutt must for reisende som utforsker Gdansk, Polen. Dette vakkert bevarte husdekselkomplekset, bygget mellom 1780-1790, gir et glimt i byenes historie og kultur. Innbygd i bygningen er periode møbler og kunstverk som gir besøkende en oppslukende historisk opplevelse.

Huset ble bygget av kjøpmann Jan Uphavn for familien, og det står fremdeles på sin opprinnelige beliggenhet frem til i dag. Gjestene vil kunne lære om den fascinerende historien til nettstedet fra kunnskapsrike guider gjennom hele turen. Et høydepunkt i denne attraksjonen er at den har blitt referert til i forskjellige verk av kjente polske forfattere som Juliusz Slowacki, Henryk Sienkiewicz og Maria Konopnicka. Med sin unike arkitektur og gamle-sjarm, er Uphagen”s House ganske enkelt unmissable!

Ta en tur rundt dette fantastiske private hjemmet mens du lærer alt om Gdansk”s fortid-og til og med plukk opp noen interessante suvenirer underveis! Det er til og med et overraskende moderne aspekt ved huset: I 2018 ble det et av de første digitale museene i byen. Og morsomt faktum: De bemerkelsesverdige kjellere som ligger under huset fungerte som tyske luftangrepshjul under andre verdenskrig!


9. Long Market

Det lange markedet gir et unikt glimt av Old Gdansk, med sin historiske arkitektur, brosteinsbelagte gater og sjarmerende granitthus. Det er det ideelle stedet å rusle rundt og beundre sine middelalderske fasader eller slappe av på en av de mange kafeene eller parker. Det er også mange butikker som selger suvenirer, samt restauranter som tilbyr lokale spesialiteter.

Det som gjør det lange markedet så fascinerende for turister, er at det har så mye å tilby – fra å besøke historiske steder som St Mary”s Church og Oliwa katedral, til å oppleve levende gateliv på Main Town Hall Square – det gir mange muligheter for utforsking! Det er også et flott sted å handle; Det er mange butikker og butikker som selger tradisjonelle polske varer ved siden av moderne klær.

Det virkelige høydepunktet i det lange markedet er imidlertid “kranen”, en 6 meter høy trestruktur som utgjør en viktig del av Gdansks skyline. Strukturen ble først bygget i 1444 og står fremdeles i dag – og gir besøkende et virkelig unikt syn på byen ovenfra. I tillegg er det Neptune Fountain som ligger i nærheten av St Mary”s Church i den ene enden av markedet – en annen må -se -attraksjon!

Hvis du leter etter en uforglemmelig opplevelse mens du besøker Gdansk, må du huske å sjekke ut det lange markedet; Du blir ikke skuffet! Her er et morsomt faktum: UNESCO har gjenkjent kranen som verdensarvliste siden 2017!


10. European Solidarity Centre

Hvis du leter etter et fascinerende stykke historie å utforske, er European Solidarity Center i Gdańsk det perfekte stedet for deg. Ligger i det historiske verftet til Gdańsk og dette senteret forteller historien om de som kjempet for Polens uavhengighet fra kommunismen på 1980 -tallet.

Presentasjoner og multimedia viser hjelper besøkende med å få full opplevelse, mens en permanent utstilling lar deg se gjenstander inkludert fotokosumenter, originale flagg og bannere. Du kan til og med lytte til øyenvitne-kontoer fra tidligere gruvearbeidere, dockers og aktivister som spilte en rolle i kampen mot tyranni.

Utenfor museet kan du ta deg tid til å vandre rundt i forskjellige skulpturer av Jerzy Jankowski og Barbara Falender som hyller de som motsto undertrykkelse – eller bare gleder deg over de rolige omgivelsene i Gdańsk Shipyard selv.

Dette museet gir et utrolig meningsfullt og pedagogisk besøk – men hvis det ikke er nok, har det også sin egen to -Michelin -stjerners restaurant! Så ikke bare vil du lære om en viktig del av historien, men også være i stand til å unne deg en episk kulinarisk opplevelse.

Så hvorfor ikke komme utforske Europas solidaritetssenter? Gjør deg klar for en kraftig reise tilbake i tid – alt sammen pakket inn i litt deilig mat!


Andre artikler fra reise-redaksjonen hos Kjaptforklart

Ofte stilte spørsmål

Hvor langt fra flyplass til Gdansk?

Avstanden fra Gdansk Lech Walesa flyplass til sentrum er omtrent 17 kilometer. Den enkleste måten å komme seg til sentrum er ved å ta en taxi eller bruke offentlig transport som busser eller tog. Reisen med taxi tar rundt 25 minutter, mens toget tar omtrent 20 minutter. Busser er også tilgjengelige og tar rundt 30 minutter å nå sentrum. Det anbefales å sjekke timeplanene og prisene på forhånd for å planlegge reisen deretter.

Hva spiser du i Polen?

Polsk mat er hjertelig og deilig. Noen må-prøve-retter inkluderer pierogi (dumplings fylt med kjøtt, ost eller grønnsaker), bigos (en lapskaus laget med surkål og forskjellige kjøtt), og kielbasa (en type pølse). Andre populære retter inkluderer Golabki (utstoppede kålruller), Zurek (en sur suppe laget med rugmel) og Oscypek (røkt ost laget av sauemelk). For dessert, prøv Paczki (polske smultringer) eller Sernik (polsk ostekake). Polsk mat inkluderer også en rekke syltede grønnsaker, for eksempel agurker og rødbeter, som ofte serveres som en sideskål.

Hva spiser du i polen?

Polsk Mat er Hjertelig og Deilig. Noen Må-Prøve-Retter Inkluderer Pierogi (Dumplings Fylt Med Kjøktt, Ost Eller Grønnsaker), Bigos (en Lapskaus Laget Med Surkål OG Forskjellige KJettt), Oog Kiellbasa (en type pØLSE). Andre Populære Retter Inkluderer Golabki (Utstoppede Kålruller), Zurek (en sur suppe Laget Med Rugmel) Oscypek (RØKT OST LAGET AV Sauemelk). For dessert, Prøv Paczki (Polske Smultringer) Eller Sernik (Polsk Ostekake). Polsk Mat Inkluderer OGSÅ en Rekke Syltede Grønnsaker, for Eksempel Agurker OG Rødbeter, som avte serveres som en sideskål.

Magnus

Magnus

Magnus har jobbet i mange år med finans og økonomi. Dette er en fyr som nærmest er som snytt ut av filmen “Wolf of Wall Street”. Magnus er en hobbyinvestor med mange år bak spakene i store, norske finanshus. På fritiden elsker han å bruke tiden sin på reise. Dette er en fyr som har besøkt Madagaskar, Thailand, USA og Vietnam – alt på under èn måned!

Leave a Comment