Reis til Berlin og 10 reisetips for hovedstaden og Tysklands største by

Berlin er en by som er gjennomsyret av historie, kultur og levende energi. Det er et reisemål som sømløst blander sin store fortid med sin moderne nåtid, noe som gjør den til en by som ingen andre. Se for deg å gå gjennom den ikoniske Brandenburg -porten, beundre gatekunsten i det trendy nabolaget Kreuzberg, eller oppleve det summende nattelivet i distriktet Friedrichshain. Med sine mangfoldige og dynamiske nabolag, deilig mat og innbydende lokalbefolkningen, er Berlin en by som lar deg føle deg energisk og inspirert.

Å planlegge en tur til Berlin kan være skremmende, spesielt med så mye å se og gjøre. Derfor har vi satt sammen en omfattende guide som inkluderer 10 reisetips for gledelig utforsking av Tysklands hovedstad. Guiden vår inkluderer innsidstips og anbefalinger fra lokalbefolkningen for å sikre at du har den mest morsomme og stressfrie turen som mulig. Fra hvor du kan finne den beste lokale gatemat til de beste kulturelle hotspots, har vi deg dekket. Så stol på oss til å veilede deg på en uforglemmelig reise gjennom den livlige byen Berlin.

Skal du sjekke ut priser på hotell og flybilletter til Berlin? Vi i Kjaptforklart anbefaler alltid å sjekke ut Momondo.no for flybilletter – da får du garantert de billigste billettene. Når det kommer til hotell, så bør du bruke den gratis tjenesten Trivago.no for å sammenligne hotellpriser!

1. Brandenburg Gate – Popular city landmark

Brandenburg Gate - Popular city landmark Berlin

Utforske Brandenburg Gate – Berlins mest ikoniske landemerke

Brandenburg -porten er en av de mest ikoniske og historisk betydningsfulle stedene i hele Tyskland. Denne nyklassisistiske triumfbuen fra 1700-tallet står i den vestlige enden av byens Unter Den Linden Boulevard, øyeblikkelig gjenkjennelig som et symbol på Berlin og dens svulstige, århundrer gamle historie.

Porten ble konstruert mellom 1788 og 1791 for å representere fred og enhet, og erstattet en eldre versjon av samme navn som falt under andre verdenskrig. Det er et UNESCOs verdensarvsted, som gjenspeiler dens ekstraordinære betydning i tysk kultur. I dag fungerer det som et populært turistmål med hundrevis av mennesker som samles daglig for å beundre skjønnheten fra hver side av Pariser Platz Square.

Bortsett fra dens historiske betydning, er det flere attraksjoner for besøkende å glede seg over her. Den ikoniske Quadriga -skulpturen på toppen av porten skildrer den greske gudinnen Victoria med sine fire hester med utsikt over byen i evig feiring. Det er også mulig å ta guidede turer rundt omgitte monumenter eller til og med ta en hestevogntur rundt i nærheten av landemerker som den imponerende Reichstag-bygningen eller Alexanderplatz Square.

Brandenburg -porten ligger også beleilig beliggenhet på noen andre attraktive steder som Museum Island eller Charlottenburg Palace, noe som gjør det helt enkelt å utforske flere steder til fots uten å måtte reise for langt mellom dem. Til slutt er dette et av disse må-se-stedene når du besøker Berlin-uansett hvilken tid du besøker, vil du alltid finne noen som knipser bilder her!

Morsomt faktum: Til tross for at han ble bygget av den prøyssiske kongen Friedrich Wilhelm II til ære for bestefaren Frederick William I., ble den faktisk oppkalt etter Englands statsminister Lord Brandenburg i 1814!


2. Alexanderplatz – Main public square in Mitte

Alexanderplatz - Main public square in Mitte Germany

Alexanderplatz: Et spennende knutepunkt i hjertet av Berlin

Alexanderplatz er det viktigste offentlige torget i Berlins sentrale Mitte -distrikt. Denne travle plazaen, også kjent som ‘Alex’ for lokalbefolkningen, har vært en ikonisk del av byen i århundrer og er et must for besøkende. Alexanderplatz ligger i nærheten av mange andre store attraksjoner som Brandenburg Gate, Reichstag Building og TV Tower, og har noe å tilby alle fra nysgjerrige sightseers til kjøpere på jakt etter suvenirer.

Torget er fylt med yrende kafeer, butikker som selger alle slags varer, gateutøvere og mer. Det er et flott sted å utforske og folk ser på eller bare tar inn severdighetene og lydene fra Berlin. En av de beste tidene å besøke er rett før solnedgang når du kan beundre utsikten fra oppover på det nærliggende TV -tårnet eller rusle gjennom en av de mange parkene i nærheten som er opplyst av kunstig plasserte lykter etter mørkets frembrudd.

I tillegg til alle sine severdigheter og lyder, tilbyr Alexanderplatz også mange underholdningsalternativer inkludert kinoer, bowlingbaner, arkader og mer. Det er mange spisemuligheter som også spenner fra ikoniske tyske restauranter som Augustiner Am Gendarmenmarkt som serverer Schnitzel og biff sammen med tradisjonelle øl, til hip spisesteder som tilbyr internasjonal mat.

Ingen besøk ville være komplett uten å stoppe innom Hackescher Markt i nærheten, hvor du kan finne topp kunstgallerier og uavhengige butikker som ligger mellom designerbutikker. Her kan du også ta en tur på en av Berlins berømte trikker eller beundre noe av den fantastiske arkitekturen som gjør dette til et av Berlins mest fotogene steder.

Å nyte Alexanderplatz betyr å fordype deg i et spennende knutepunkt fylt med historie, kultur og morsomme overraskelser som Beckon både lokalbefolkningen og turister! Og visste du det? Dette landemerke-nettstedet var tidligere kjent som Karl-Marx-Platz mellom 1949-1961 under East Tyskland-styre!


3. Reichstag building – Seat of the German parliament

Reichstag building - Seat of the German parliament Germany

Utforske Reichstag -bygningen i Berlin

Oppdag tysk historie og utforske sete for det tyske parlamentet.

Riksdagsbygningen er et ideelt sted for reisende å få en bedre forståelse av tysk historie. Denne spektakulære bygningen ligger i hjertet av Berlin, og er blitt gjenoppfunnet flere ganger i hele sin rike historie. I dag fungerer det som sete for Tysklands høyeste lovgivende organ, Forbundsdagen.

Besøkende kan utforske den fascinerende kuppelen i sitt eget tempo og ta inn fantastisk utsikt fra glasstaket. På innsiden er det en permanent utstilling som beskriver ikke bare Tysklands historie, men også demokrati. Man kan også fange debatter som finner sted inne i både kamre eller delta på interessante guidede turer.

Reichstag -bygningen er også hjemsted for en av Berlins eldste restauranter – Restaurant Adlon som åpnet dørene i 1891 på sin nåværende beliggenhet rett under hovedkuppelen og tilbyr besøkende en autentisk matopplevelse med fantastisk utsikt over Berlin.

Et must-se-reisemål når du besøker Berlin, og utforsker Reichstag-bygningen, vil gi deg en større forståelse av Tysklands politiske arv og kultur i dag.

Morsomt faktum: Den mest fremtredende egenskapen på toppen av kuppelen er en speilet kjegle som gjenspeiler sollys på alle fire sider av det parlamentariske kammeret!


4. Berlin TV Tower – Iconic TV tower in the city

Til tross for at han ble dverget av det nærliggende TV -tårnet, er Berlin Wall Memorial en populær attraksjon for besøkende i byen. Dette historiske landemerket inneholder et friluftsgalleri med veggmalerier og graffiti som ble opprettet i løpet av dets fall, og gir innsikt i den svulstige historien til Tysklands hovedstad.

Minnesmerket tjener også til å minnes de som døde i prosessen med å konstruere og demontere veggen. Ved å bruke sjeldne fotografier, dokumenter og intervjuer med overlevende, lar det besøkende få en dypere forståelse av hva som skjedde her mellom 1961 og 1989.

Berlin Wall Memorial ble konstruert i 1998 og står som et av byens kraftigste symboler, og fremhever begge mørke dager i historien og oppmuntrer mennesker rundt om i verden til å forbli årvåken mot undertrykkende regimer. Det er perfekt for reisende som ønsker å få mer innsikt i tysk kultur eller de som leter etter en historisk betydelig opplevelse i Berlin.

Et morsomt faktum: Besøkende kan klatre opp et av to observasjonstårn i glass som ligger i minnesmerket; Fra disse høye høydene kan de fange utsikt over Ostbahnhof jernbanestasjon som en gang var et arnested for østtyskere som prøvde å rømme over veggen!


5. Museum Island – Unesco World Heritage Site

Hvis du leter etter en enestående opplevelse, bør du besøke Berlins Museum Island. Ligger i hjertet av Mitte -distriktet, er det et UNESCOs verdensarvsted og en av de mest populære attraksjonene i byen.

På Museum Island finner du fem verdenskjente museer som viser noen av de største verkene fra hele Europa og utover. Fra gamle gjenstander og skulpturer til moderne kunstverk og saftige hager, det er noe for alle å glede seg over her. Og hvis du føler deg spesielt vågal, er det til og med vanlige guidede turer og interaktive aktiviteter å delta i!

Som om det ikke var nok, har Museum Island også fantastisk utsikt over Berlins skyline – spesielt om natten når alt er opplyst til perfeksjon! Besøkende kan også gå rolige turer langs bankene og nyte lunsj eller middag ved havnen.

Når alt er sagt og gjort, vil ikke en tur til Museum Island bare være en pedagogisk opplevelse, men en virkelig uforglemmelig en også. Utforsk Berlins kunstneriske historie med en tur til denne unike attraksjonen!

Morsomt faktum: Museum Island er hjem til tre anerkjente kunstgallerier som har stykker fra noen av verdens mest kjente kunstnere som Picasso og Michelangelo!


6. Berlin Wall Memorial – Monument to commemorate the Berlin Wall

The Berlin Wall Memorial: Et skremmende monument av en mørk tid

Når du reiser til den tyske hovedstaden, ikke gå glipp av å besøke en av de viktigste minnesmerkene i moderne tid. Berlin Wall-minnesmerket står som et vitnesbyrd om kampene som så mange står overfor i løpet av East-West Division. Det fungerer som en viktig påminnelse om hva som skjedde i løpet av denne mørke tiden i historien og hvor langt vi har kommet siden den gang.

Minnesmerket består av to seksjoner: et friluftsgalleri med en 70 meter lang del av den opprinnelige veggen og et besøkssenter med permanente utstillinger om livet i delt Berlin. Minnesmerket ligger i Bernauer Strasse, hvor noen av de største hendelsene knyttet til konstruksjonen og fallet på veggen fant sted. Her borte kan du komme nær et stykke historie som en gang ble referert til som “det mest berømte symbolet for undertrykkelse og frihet” – en passende beskrivelse gitt dens betydning i å endre Tysklands politiske landskap.

Å besøke dette nettstedet er en emosjonell opplevelse som lar oss reflektere over de som led i løpet av denne perioden, de som ble nektet rettigheter på grunn av deres sosiale eller religiøse bakgrunn eller de hvis liv gikk tapt og prøvde å overvinne disse divisjonene. Etter å ha sett det fra første hånd, vil ingen besøkende noen gang glemme hva som skjedde på disse grunnene, og hvorfor minne er så viktig i dag.

Nettstedet tilbyr ikke bare besøkende en pedagogisk opplevelse, men er også populært blant turister som tar bilder eller rolig rusler rundt, noe som ville vært umulig for 30 år siden da Berlinmuren fremdeles sto her.

Morsomt faktum: Ett bestemt maleri som ble funnet i nærheten av minnesmerket ble laget av Leonid Stalin – sønn av Joseph Stalin!


7. Holocaust Memorial – Monument commemorating the victims of the Holocaust

Berlins Holocaust -minnesmerke er et av de viktigste monumentene i byen. Det er en kraftig påminnelse om de tapte livene under andre verdenskrig og kampen mot fascisme i Europa. Minnesmerket består av 2 711 betongplater anordnet i et rutenettmønster, som symboliserer de utallige individer hvis liv ble tatt bort av Holocaust. Besøkende kan gå gjennom minnesmerket og få en forståelse av hva som skjedde i løpet av denne tiden.

Opplevelsen er både lærerik og følelsesmessig ladet, og bringer besøkende nærmere å forstå en av historiens mørkeste perioder. Turister kan betale sin respekt for dette monumentet dedikert til de som led og døde under nazistisk styre. Gjennom sin grunn kan besøkende få innsikt i Holocaust -ofrenes historier fra informasjonspunkter som ligger rundt området.

Det tilstøtende informasjonssenteret tilbyr mer detaljerte kontoer på de som omkom under nazistyret, samt en interaktiv utstilling som lar besøkende utforske individuelle historier i mer dybde. Dette senteret lærer også folk om hvordan undertrykkende regimer prøver å slette historien, noe som gjør det desto viktigere for oss å huske hva som skjedde her.

Besøkende skal ikke gå glipp av denne essensielle delen av Berlins historie; Det fungerer som en påminnelse om at vi aldri må glemme hva som skjedde her for så lenge siden og jobbe for å skape en verden fri for undertrykkelse.

Morsomt faktum: For hver stolperstein (“snublestein”), eller brosteinsbelagte plakk som er innebygd i fortau i hele Tyskland, er det 10 Holocaust -ofre husket med det ene kunstverket.


8. East Side Gallery – Open-air gallery of the Berlin Wall

Oppdag friluftsgalleriet til Berlin Wall at East Side Gallery

East Side Gallery er både en unik og rørende opplevelse, spesielt for de som er interessert i Berlins historie. En av de lengste gjenværende delene av Berlinmuren som en gang delte byen, den har blitt omgjort til en utendørs kunstutstilling.

Med mer enn hundre veggmalerier anses det av mange å være en av Tysklands viktigste friluftsgallerier. Kunsten inneholder både politiske meldinger, så vel som noen helt surrealistiske konsepter og monumenter. Du kan ta deg tid til å rusle langs 1,3 kilometer av disse veggmaleriene som fremhever historiske temaer fra fred, frihet og menneskerettigheter til gjenforening etter 1989.

Et besøk i East Side Gallery er en mulighet til å oppdage kunstverk skapt av internasjonale kunstnere, mange av dem kommer fra tidligere kommunistiske land i Øst -Europa. Det er til og med workshops der besøkende kan lære om gatekunstteknikker som sjablonger, maling og tagging av graffiti på lerret eller papir i trygt miljø.

For de som ønsker å gå dypere inn i dette unike offentlig kunst mens de bevarer dens kulturelle verdi, er guidede turer tilgjengelige som forklarer historiene bak forskjellige stykker og gir nyttig innsikt i betydningene bak dem.

Morsomt faktum: Streetartisten Thierry Noir etset sitt ikoniske kunstverk “Head” i 1984 ved å bruke bare to farger (rødt og brunt). Dette var et av de tidligste verkene malt på Berlinmuren før det falt i 1989!


9. Charlottenburg Palace – Baroque palace and gardens in West Berlin

Å besøke Charlottenburg Palace er et absolutt must hvis du er i Berlin. Konstruert i barokkstil på slutten av 1600 -tallet, er det for tiden det største palasset i Berlin og en av hovedattraksjonene. De vakre hagene som omgir palasset, konstruert i samme stil, er også verdt et besøk.

Selve palasset huser mange skjermer som forteller historien om preussiske konger og dronninger, fremdeles synlig gjennom deres kunstverk og møbler. Utstillinger inkluderer skulpturer, malerier og våpen som ble brukt av tidligere herskere. Om sommeren finner konserter og operaer sted i gårdsplassen foran palassets nyklassiske Portico -fasade.

Charlottenburg Palace har sett mange påvirkninger siden oppstarten; Fra å bli ombygd med nyklassisistiske tillegg under Friedrich II i 1786 helt til å overleve krigstidsbombene da det ble skadet av allierte styrker mot slutten av andre verdenskrig. Dette gjør det til en spesielt unik attraksjon som gjenspeiler forskjellige viktige historiske hendelser gjennom tid.

Morsomt faktum: Det nærliggende museet Berggruen har en omfattende samling av Picassos kunstverk, inkludert noen av hans tidligste verk som dateres tilbake til 1895-96!


10. Berlin Zoo – One of the oldest and most popular zoos in the world

Berlin Zoo er en av de eldste og mest populære dyrehagene i verden, noe som gjør det til en attraksjon som ikke bør gå glipp av for noen dyreelsker eller byeksplorer. Dyrehagen er hjemsted for nesten 15 000 dyr fra hele verden, fra eksotiske fugler til sjeldne krypdyr. Det er en flott mulighet til å komme nær noen av disse dyrene og lære om de naturlige naturtypene til forskjellige kulturer.

Berlin Zoo lar også besøkende bli med på spesielle guidede turer og workshops. På toppen av å utforske det utrolige utvalget av dyreliv, kan du delta på forelesninger, klasser eller til og med workshops om bevaring og dyrebeskyttelse.

Opplev adrenalin-pumpende øyeblikk med show som fuglefôring eller tetningsfôring hvis du ønsker en hjertestoppende opplevelse. Eller ta deg tid til å oppdage Tierpark Animal Park, en unik sideattraksjon der du kan observere fritt-roaming dyr som hjort og sauer i et vakkert landskap.

For de som er ute etter noe mer avslappende, er det mange aktiviteter som passer for alle. Kos deg med å rusle rundt i hager plettfrie skulpturer og fontener mens du lytter til klassisk musikk, eller bare sparke tilbake mens du tar inn spektakulær utsikt over Berlin fra toppterrassen i akvariet.

Uansett hvilke interesser besøkende har når de besøker Berlin Zoo, er det alltid noe nytt å utforske! I tillegg er det praktisk beliggenhet i nærheten av andre attraksjoner som Museum Island og Potsdamer Platz Park – så hvorfor ikke lage en dag ut av det?

Morsomt faktum: Berlin Zoo ble grunnlagt i 1844 som “Tiergarten”, noe som gjorde det til en av Tysklands eldste dyrehager.


Andre artikler fra reise-redaksjonen hos Kjaptforklart

Ofte stilte spørsmål

Når skal du reise til Berlin?

Berlin er en flott destinasjon året rundt, men den beste tiden å besøke er på sen vår eller tidlig høst. Fra april til juni og september til oktober er været mildt og behagelig, noe som gjør det ideelt for sightseeing og utendørs aktiviteter. Sommeren kan være ganske varm og fuktig, mens vinteren kan være kald og våt. Uansett når du bestemmer deg for å besøke, har Berlin noe spesielt å tilby.

Kan du ta tog fra Oslo til Berlin?

Ja, du kan ta tog fra Oslo til Berlin. Reisen tar rundt 10 timer og løper daglig. Du kan ta et direkte tog eller ett med en eller to endringer. Det direkte toget går fra Oslo S og ankommer Berlin Hauptbahnhof. Alternativt kan du ta et tog til Hamburg og deretter bytte til et tog til Berlin. Uansett hvilket alternativ du velger, kan du bestille billetter online eller på jernbanestasjonen.

Kan du ta tog fra oslo til Berlin?

JA, du Kan ta tog fra oslo til Berlin. Reisen Tar Rundt 10 Timer OG Løper Daglig. Du kan ta et direekte tog ons ent med enter til enderder. Det Direkte ToGet Går Fra Oslo S og Ankommer Berlin Hauptbahnhof. Alternativt kan du ta et tog til hamburg og deretter bytte til et tog til Berlin. UANSETT HVILKET ALTERATIV DU VELGER, KAN DU BESTILLE BILLETTER ONLINE ELLER PÅ JERNBANESTASJONEN.

Magnus

Magnus

Magnus har jobbet i mange år med finans og økonomi. Dette er en fyr som nærmest er som snytt ut av filmen “Wolf of Wall Street”. Magnus er en hobbyinvestor med mange år bak spakene i store, norske finanshus. På fritiden elsker han å bruke tiden sin på reise. Dette er en fyr som har besøkt Madagaskar, Thailand, USA og Vietnam – alt på under èn måned!

Leave a Comment