Ungdomsbøker test: 5 Beste Ungdomsbøker 2024

Ungdomsbøker er en type bok som ofte handler om ungdomsårene, enten det er en skildring av livet i den alderen, eller en spenningsroman for ungdom. Ungdomsbøker har vært populære siden 1800-tallet, og mange kjente bokserier for barn og ungdom har blitt utgitt siden da. Eksempler på slike serier omfatter Jules Verne sin Around the World in Eighty Days, og Mark Twain sin The Adventures of Tom Sawyer.

I Norge ble det tradisjon å lage bøker for barn og unge fra midten av 1800-tallet, med eventyr som Askepott og De Syv Dvergene. I dag finnes det et utall forlag som spesialiserer seg på å utgi bøker for barn og unge, og det er en rekke prisbelønnede norske forfattere innen sjangeren.

Når du velger en ungdomsbok, kan det være lurt å tenke over hvilken aldersgruppe den er ment for. Hvis du er tenåring, kan det være noe annerledes enn hvis du er barn. Du bør også velge en bok som passer til din egen interesser og preferanser, slik at lesingen blir morsom og spennende.

For eksempel kan en spenningsroman for teenagere inneholde mer vold og skrekk enn en historie om vennskap og oppvekst. Det er også viktig å tenke på hva slags tema boken tar opp, slik at du ikke velger noe som kan være skadelig eller ubehagelig for barnet ditt. Husk at det finnes et utall fantastiske ungdomsbøker der ute – det er bare å gjøre litt research før du handler!

Vi har nylig kjøpt en ungdomsbøker en av våre store hunder. Det krevde mye jobb med undersøkelser i flere dager. Etter hvert fant vi vår anbefalte modell.

I denne artikkelen skal vi dele alt vi ahr lært over de siste dagene. Her får du en “best i test”-liste over det beste ungdomsbøker Norge.

Bilde

Produkt

Egenskaper

Pris

ungdomsbøker beste i test blokk til blokk

Blokk til Blokk

 • Basert på en sann historie.
 • Tåler ufattelig vold og motgang.
 • Hjertevarme øyeblikk og uforglemmelige karakterer.
ungdomsbøker test dette er ellens bok

Dette er Ellens Bok

 • Kraftig historie om familie.
 • Skrevet av en av Norges mestkjente skuespillere.
 • Vil appellere til både tenåringer og voksne
 • Velskrevet prosa.
hjertestopper volum 3

Hjertestopper – Volum 3

 • Fullpakket med spenning, drama og romantikk
 • Holder deg hektet til siste slutt
 • Et mesterverk som har blitt et fenomen
 • En absorberende lesning vil bli med deg lenge.
begge dør til slutt

Begge Dør til Slutt

 • Intens, emosjonell lesning.
 • Fengende historie om kjærlighet, vennskap og død.
 • Finne seg selv – akkurat i tide.
 • Topper bestselgerlistene over hele verden.
 • For alle som leter etter en intens, emosjonell lesning.
kjendiscrush

Kjendiscrush

 • Engasjerende og morsom lesning.
 • Perfekt for late sommerdager.
 • Lett å lese.
 • Gir eskapisme.

Oversikt – Våre favoritt- ungdomsbøker:

1. Blokk til Blokk – best i test!

ungdomsbøker test blokk til blokk
 • Basert på en sann historie.
 • Tåler ufattelig vold og motgang.
 • Hjertevarme øyeblikk og uforglemmelige karakterer.

Hvis du leter etter en fantastisk og kraftfull bok om Oslos østkant, er Blokk til blokk definitivt et must å lese. Denne romanen er basert på Hiphop-showet Block to Block, som ble en stor suksess i Norge. Den forteller historien om en gutt som vokser opp i en av de råeste delene av byen, og tåler ufattelig vold og motgang.

Denne historien er imidlertid ikke bare undergang og dysterhet. Det er også en fortelling om håp og overlevelse, full av hjertevarmende øyeblikk og uforglemmelige karakterer.

.


2. Dette er Ellens Bok

beste ungdomsbøker dette er ellens bok
 • Kraftig historie om familie.
 • Skrevet av en av Norges mest kjente skuespillere.
 • Vil appellere til både tenåringer og voksne.
 • Velskrevet prosa.

Dette er Ellens bok er en mektig historie om familie, identitet og sliter med å finne sin plass i verden.

Denne boken er skrevet av en av Norges mest kjente skuespillere, og vil garantert røre hjertet ditt.

13 år gammel er Ellen smertelig sjenert og tilbaketrukket. Men når hennes største hemmelighet kommer frem, endres alt.

Denne romanen vil appellere til både tenåringer og voksne når de utforsker kompleksiteten i familieforhold og hva det betyr å finne seg selv.

Med 181 sider velskrevet prosa er Dette er Ellens bok et must for alle som leter etter en følelsesladet historie.


3. Hjertestopper – Volum 3

hjertestopper volum 3
 • Fullpakket med spenning, drama og romantikk
 • Holder deg hektet til siste slutt.
 • Et mesterverk som har blitt et fenomen.
 • En absorberende lesning vil bli med deg lenge.

Hvis du er en fan av fortellinger om voksende alder, så er Hjertestopper-serien en du ikke vil gå glipp av.

Det tredje bindet er like bra som de to første, om ikke bedre. Den er spekket med spenning, drama og romantikk, som alle vil holde deg hekta til siste slutt.

Alice Oseman har skapt et mesterverk med denne serien, og det er ikke rart at det har blitt et slikt fenomen. Hvis du leter etter en absorberende lesning som vil bli med deg lenge etter at du er ferdig med den, trenger du ikke lete lenger enn til Hjertestopper – Volum 3!


4. Begge Dør til Slutt

begge dør til slutt
 • Intens, emosjonell lesning.
 • Fengende historie om kjærlighet, vennskap og død.
 • Finne seg selv – akkurat i tide.
 • Topper bestselgerlistene over hele verden.
 • For alle som leter etter en intens, emosjonell lesning.

Denne boka er en av de mest populære ungdomsbøkene de siste årene. Den forteller den fengslende historien om kjærlighet, vennskap og død. Unge lesere over hele verden har blitt fascinert av sidene. Historien er en hjerteskjærende historie om å finne seg selv – akkurat i tide. Den har toppet bestselgerlistene over hele verden. Alle som leter etter en intens, emosjonell lesning vil finne Begge dør til slutt Ungdomsbøker som nettopp det.


5. Kjendiscrush

kjendiscrush
 • Engasjerende og morsom lesning.
 • Perfekt for late sommerdager.
 • Lett å lese.
 • Gir eskapisme.

Kjendiskrush er en feel-good-bok for unge voksne som forteller historien om Karoline, som forelsker seg i en superstjerne. Kirsti Kristoffersen har lang erfaring fra ledelse og musikkbransjen, og denne kunnskapen bruker hun til å skape en lett og morsom lesning. Boken er perfekt for late

sommerdager når du trenger litt eskapisme. Jeg anbefaler på det sterkeste til alle som leter etter en morsom og engasjerende lesning.


ungdomsbøker beste i test ungdomsboken gir enkle og effektive litteraturforslag for unge voksne

Slik velger du riktig ungdomsbøker din

1. Vurder dine interesser

Det er så mange flotte bøker for unge voksne der ute, og det kan være vanskelig å velge den rette for deg. Vurder dine interesser og preferanser, samt hva du håper boken vil gjøre for deg. Ikke alle YA-bøker er ment å underholde, så sørg for å velge en som passer til dine behov.

Vær oppmerksom på kvalitet; velg en bok du vil lese ofte uten å bli fort lei av den. Unngå billige titler siden de vanligvis ikke tåler komisk tekst eller illustrasjoner over tid. Vurder også utskriftsstørrelse hvis du elsker spill og historier med action når du velger din neste YA-roman.

Det er mange gode alternativer for unge voksne lesere i dag, og det kan være vanskelig å velge bare én. Vurder dine interesser og preferanser, samt hva du håper boken vil gjøre for deg når du tar dette valget. Velg en bok som er av høy kvalitet og som du vil like å lese ofte uten å bli fort lei den. Til syvende og sist er det viktigste å velge en YA-roman som taler til dine behov og interesser som leser.

2. Velg en sjanger

Når du velger en sjanger med ungdomsbøker, er det viktig å vurdere flere faktorer. Noen viktige hensyn inkluderer den tiltenkte aldersgruppen til leserne dine, historiens tone og stil, og kompleksiteten til plottet og karakterene.

En populær sjanger for unge lesere er fantasy, som kan omfatte alt fra episke high fantasy-eventyr til mer moderne urbane eller paranormale historier. Fantasybøker inneholder ofte utenomjordiske vesener og magiske riker, som lar unge lesere flykte inn i en verden av eventyr og undring.

Et annet populært valg er science fiction, som vanligvis involverer futuristiske innstillinger og avansert teknologi. Denne sjangeren lar leserne utforske nye verdener og ideer som er utenfor vår nåværende forståelse, noe som gjør det til et spennende alternativ for tenåringer som er interessert i vitenskap og teknologi.

Hvis du leter etter bøker som appellerer til et mer modent publikum, finnes det også mange gode alternativer innen romantikk- og mystikksjangeren. Romantikkromaner inneholder ofte komplekse forhold og mellommenneskelig dynamikk, mens mysterier vanligvis involverer spennende plott med uventede vendinger.

3. Tenk på forfatteren

Hvis du leter etter en god ungdomsbok, er det viktig å vurdere forfatteren eller forfatterne av boken før du velger. Når du undersøker en bok, se på hva som står i tittelen og eventuelle referanser til innholdet. Vurder om forfatteren har skrevet andre bøker som ligner i stil eller tone til ditt foretrukne valg.

I tillegg, sjekk anmeldelser fra andre lesere og vurder deres råd når du velger en ung voksenroman. Til syvende og sist bør du velge en bok du synes er interessant og engasjerende, da dette vil hjelpe deg å nyte leseopplevelsen.

Til syvende og sist handler det å velge en god ung roman om å finne en bok som interesserer og engasjerer deg. Enten du er ute etter eventyr, romantikk eller en helt annen sjanger, ta deg tid til å vurdere forfatterens og andre leseres anmeldelser før du gjør ditt endelige valg. Med disse tipsene i bakhodet vil du garantert finne en ungdomsbok du elsker!

4. Se etter anmeldelser

Hvis du leter etter gode ungdomsbøker (YA), er det noen ting du bør vurdere når du velger. Se først etter anmeldelser fra pålitelige kilder som bokanmeldere eller andre lesere. Du kan også sjekke ut bestselgerlister og anbefalinger fra bokhandleransatte eller bibliotekarer for å finne populære titler i sjangeren du har valgt.

Når du har satt sammen en liste over potensielle bøker, kan du begrense den ved å vurdere faktorer som aldersgruppen til karakterene, innhold og temaer, skrivestil og illustrasjoner hvis det er aktuelt. Til syvende og sist er det viktig å velge bøker som du tror vil interessere og engasjere deg. Så enten du leter etter fantasy, historisk fiksjon, romantikk eller noe helt annet, er det mange flotte YA-titler der ute som passer din smak.

5. Sammenlign priser

Sammenlign priser på Ungdomsbøker. Det finnes en lang rekke ungdomsbøker du kan velge mellom, og det kan være vanskelig å velge hvilken bok som passer best for akkurat deg. Her er noen tips om hvordan du kommer frem til den perfekte ungdomsboken:

Innhent informasjon om utvalget av ungdomsbøker på nettet eller i lokale bokhandlinger. Dette gjør det mye enklere å sammenligne priser, lesestoff og tematikk.

Sett dine egne lesevaner og preferanser på dagsorden – hva likte du best når du var yngre? Er det eventyr, science fiction eller krim som frister mest akkurat nå? Velg en bok som gjenspeiler din interesse for litteratur.
Ikke vær redd for å teste ut flere bøker før du finner den rette. Det er sjelden at én ungdomsbok er nok til å dekke alle interessene dine, så prøv gjerne flere før du bestemmer deg.
På den måten kan du finne en ungdomsbok som passer perfekt for akkurat deg, og som vil gi deg mange gode lesestunder i fremtiden!

6. Les eksempelkapitler eller utdrag

Når du velger bøker for unge lesere, er det viktig å ta hensyn til en rekke faktorer, inkludert forfatterens tonefall, innholdet og stilen til teksten, og hvorvidt det er eksempler på kapitler eller utdrag tilgjengelig på nettet. Ideelt sett bør du lese disse prøvene for å få en følelse av forfatterens skrivestil og få en følelse av hva boken handler om.

I tillegg er det viktig å vurdere hvor du vil kjøpe bøkene dine fra – noen utgivere kan ha mer omfattende nettbibliotek enn andre, så dette kan også hjelpe deg med å avgjøre. Til syvende og sist er det viktigste når du velger bøker for unge lesere å finne noe som engasjerer og er morsomt for både deg og leseren.

Så hvis du leter etter gode bøker for unge lesere, sørg for å gjøre research, utforske ulike alternativer og velge noe som vil fange oppmerksomheten til både deg selv og leseren.

ungdomsbøker test oppdag en verden av ungdomsbøker

Vanlige spørsmål og svar

Hva er aldersspennet for YA?

Aldersspennet for YA-fiksjon er vanligvis definert som 12-18 år, selv om det kan variere avhengig av den enkelte bok eller forfatter. Noen bøker kan være rettet mot yngre eller eldre lesere, men YA-sjangeren er vanligvis assosiert med historier som skildrer tenåringslivet og dets ulike utfordringer og triumfer.

YA fiction kan omfatte et bredt spekter av sjangre og skrivestiler, inkludert romantikk, mystikk, science fiction, fantasy og mer. Hvis du er interessert i å bli YA-forfatter selv, er det flere trinn du kan ta for å komme i gang.

Hvilken bok passer best for ungdom?

Det finnes mange flotte ungdomsbøker på markedet, så det er vanskelig å si noe generelt om hvilken bok som passer best. Det kommer helt an på hva man liker å lese om, og hvilket tema det er.

Man kan for eksempel velge en spennende actionthriller, en morsom og gripende historie eller en magisk eventyrbok. Uansett om man foretrekker bøker med et seriøst budskap eller mer underholdende titler, finnes det noe for enhver smak.

Det er også viktig å legge merke til fysiske egenskaper ved bøkene, som om papiret er glatt eller har en spesiell tekstur. Noen ganger kan man velge bøker basert på det ytre designet, slik at boken blir et attraktivt innslag på hylla eller i lomma. Det finnes altså ikke bare én perfekt ungdomsbok, men hvis man sørger for å velge en bra tittel, kan man bli glad i den og lese den igjen og igjen!

Hvilke bøker bør 13-åringen min lese?

13-åringen din bør lese biografier, faktabøker og skjønnlitteratur.

Biografier: Selv om du kanskje ikke er interessert i personene de forteller historien om, vil biografier gi deg en forståelse av tidligere tiders liv, kultur og samfunn. De kan også hjelpe deg med å forstå dine egne generasjoners problemer bedre.

Faktabøker: Faktabøker forklarer ting skikkelig godt. De hjelper deg å forstå eller lære nye ting, og de gjør det lettere å huske fakta.

Skjønnlitteratur: Skjønnlitteraturen kan være både underholdende og tankevekkende. Det er verdifullt å finne historier som utforsker ulike emner og problemstillinger – slik at du kan reflektere over temaene selv.

13-åringen din bør også leser avisene og magasinene som er relevante for den tiden hun lever i. Dette vil hjelpe henne med å orientere seg om dagens kultur, samfunnsbegivenheter og politikk. Lesing kan øke barnets intellektuelle evner – så lenge det blir utført på en måte som passer hennes alder og nivå. Sørg for at hun har tilgang til godt lesestoff av høy kvalitet, slik at hun kan bruke lesingen til å utvikle seg.

Hvilke YA bøker bør jeg lese som nybegynner?

Nybegynnere som vil lese Young Adult (YA) bøker, anbefales å starte med The Hunger Games av Suzanne Collins, Harry Potter og de vises stein av J.K. Rowling, og Percy Jackson og det olympiske helvedet av Rick Riordan. Disse tre bøkene er alle svært populære blant lesere i alle aldre, og vil gi deg et godt inntrykk av hva YA bøker handler om.

Hvordan kan jeg gjøre lesing til en vane?

Det er flere ting du kan gjøre for å gjøre lesingen til en vane. Du kan for eksempel sette av tid hver dag til lesing, og du kan også bruke lesingen som en belønning etter at du har oppnådd noe.

Du kan også velge bøker som interesserer deg, slik at lesingen blir mer spennende. Fordi det tar tid å utvikle en vane, er det viktig at du ikke gir opp om det tar litt lengre tid enn du hadde tenkt. Vær tålmodig og forsøk å nyt lesingen, slik at det blir en positiv opplevelse.

Det er mange ressurser du kan bruke for å lære mer om hvordan du kan gjøre lesingen til en vane. Hvis du har problemer med å få tid til lesing, kan du sjekke ut biblioteket eller sosiale nettsteder for leseaktiviteter.

Hvor mange sider bør jeg lese om dagen?

Det er vanskelig å gi et generelt svar på dette spørsmålet, da det avhenger av mange faktorer, som lesingstempo og – stil. Imidlertid kan man si at du bør lese mellom 250 og 300 ord per minutt for å opprettholde en god lesefart. Dette tilsvarer cirka 10-12 sider per time. Det er også viktig å holde fokus, så ikke la deg distrahere av innhold som ikke har noen relevans for lesingen din.

Anne Martha

Anne Martha

Anne Martha er utdannet veterinær. Hun har jobbet med både små og store dyr i en årrekke. Spesielt er Anne Martha interessert i biologi og forskning relatert til alle typer dyr. Samtidig er hun en lesehest som alltid jobber med å holde seg oppdatert på teknologi og forskning.

Leave a Comment