Reis til Split: 10 reisetips for en avslappende ferie i Kroatias kystperle

Er du på jakt etter den perfekte kysten av sjøen full av solkyssede strender og krystallklart vann? Reise til Split, Kroatia, er et perfekt valg! Fra den betagende vakre naturen til sin livlige kultur, er det så mye å utforske her – og våre ti reisetips vil bidra til å gjøre din ferietur ekstra spesiell.

Split er en av Kroatias mest fengslende byer. Ligger langs Adriaterhavskystlinjen, ligger den som ligger mellom majestetiske kystfjell og blendende turkise farvann – og gir et fantastisk bakteppe for en uforglemmelig ferie. Det er mange muligheter til å suge opp noen alvorlige vitaminhav; Bruk dager på å slappe av på en av de mange rolige strendene, eller ta del i forskjellige spennende vannaktiviteter som paddleboarding, jetski og seiling. Alternativt kan du rusle rundt i sentrum og utforske noen av Splits fantastiske attraksjoner, inkludert Diocletian”s Palace og Peristyle – de eldste delene av byen hvor du kan vandre gjennom gamle ruiner, suge opp litt historie eller ta pittoreske bilder blant fargerike blomstermarkeder.

Lokalbefolkningen her er super vennlige og imøtekommende. I tillegg, med kroatisk kjøkken som er utrolig frisk og smakfull – tenk sjømatretter med ingredienser rett fra havet, så vel som deilig røkt kjøtt som prosciutto di Parma – å spise ute på lokale restauranter vil sikkert være et av høydepunktene dine under turen. Så hva venter du på? Bestill deg selv til Split akkurat nå – Kroatia ringer!

Skal du sjekke ut priser på hotell og flybilletter til Split? Vi i Kjaptforklart anbefaler alltid å sjekke ut Momondo.no for flybilletter – da får du garantert de billigste billettene. Når det kommer til hotell, så bør du bruke den gratis tjenesten Trivago.no for å sammenligne hotellpriser!

1. Diocletian”s Palace

Diocletian

Det gamle mesterverket av Split, Kroatia: Diocletian”s Palace er et must for reisende. Dette palasset fra det første århundre ble bygget av den romerske keiseren Diocletian og har blitt bevart gjennom århundrene. I dag er det fortsatt en av de mest bemerkelsesverdige arkitektoniske prestasjonene i historien.

Interiøret i palasset er fullt av underverker, med sine grand marmorsøyler, spirer og skulpturer, noe som gjenspeiler århundrer med transformasjon siden dens opprinnelige konstruksjon. Fra møbler til fresker til gårdsplasser, kan besøkende utforske en ekspansiv labyrint av rom og passasjer.

Et populært sted er Peristil Square i sentrum av Diocletian”s Palace – et perfekt sted å ta i utsikten og sette pris på denne monumentale strukturen som helhet. Torget er også hjem til utpreget formede sfinxer som beskytter over noen av bygningens større porter.

Besøkende kan også glede seg over attraksjoner i nærheten som Marjan Hill og Riva Promenade – både populære steder for sightseeing eller å ta utsikt over byens skyline eller Adriaterhavet nedenfor. I nærheten av kulturelle perler som St. Domnius Cathedral og Strosssmayer Park er bare et steinkast unna Diocletians palass og er absolutt verdt å utforske.

For kunstentusiaster inkluderer noen must-se-museer Mestrovic Gallery, Prokurative Square, Split Archaeological Museum and Split Market (Pazar). Hvert sted har noe unikt å tilby når det gjelder utstillinger og arkitektur – så husk å ta deg litt tid til å besøke hver enkelt!

Som en av Splits mest kjente attraksjoner – og faktisk et av Kroatias kuleste landemerker – fortsetter Diocletian”s Palace å forbløffe reisende med sin gamle prakt i dag; Morsomt faktum: Visste du at Game of Thrones -filmingen fant sted her?


2. Marjan Hill

Marjan Hill er en gammel attraksjon som ligger i byen Split, Kroatia. Det er en bakke som ligger på en halvøy som stikker ut fra kysten. Bakken er omgitt av et fantastisk panorama i byen og gir fantastisk utsikt over de nærliggende øyene og havet. Området har vært bebodd siden eldgamle tider, og det inneholder en rekke historiske steder spredt mellom de mange stiene.

Det er ingen bedre måte å ta inn Splits skjønnhet enn ved å vandre opp Marjan Hill. Denne skogkledde parken med sine svingete løyper lar besøkende utforske forskjellige synspunkter mens de nyter litt fysisk aktivitet. Fra toppen av Marjan Hill får du spektakulær 360 ° utsikt over splittelse og omgivelsene, inkludert de nærliggende Adriaterhavet, fjellene, vinmarkene og olivenlundene. Solnedgangene fra dette synspunktet er spesielt fantastiske!

På Marjan Hill kan du også finne romerske ruiner, historiske kirker og andre relikvier fra antikken. Et slikt sted er festningen til Mirabella som ble brukt som et militært observasjonspost under Napoleon -tiden. Det er også flere strender som er lett tilgjengelig fra dette området som er perfekt for å slappe av etter turen eller for et dagslangt eventyr på svømme- og solingsøkter på sommeren!

I tillegg til muligheter for historie og sightseeing på Marjan Hill, er det mye annet å se i denne urbane parken, inkludert middelhavsvegetasjon, fuglesang som ekko gjennom skogene, skjulte viker og mange dyrearter som lever i den – inkludert rever og kaniner! Kom og utforske en gammel utsikt med moderne fasiliteter på Splits Marjan Hill! Morsomt faktum: På klare dager kan du til og med oppdage Mount Biokovo i horisonten!


3. Riva Promenade

Splits Riva Promenade er den perfekte attraksjonen for reisende som leter etter en avslappet og forfriskende opplevelse. Denne fantastiske vannkanten gir en flott utsikt over Adriaterhavet, med mange aktiviteter for å holde deg underholdt. Ta en rolig spasertur nedover Riva Promenade, hvor du kan beundre arkitekturen til Splits historiske sentrum.

Stopp på forskjellige kafeer og restauranter underveis, og nyt deilige lokale matvarer mens folk ser på. Du kan til og med ta en båttur til øyer i nærheten som BRAC eller Hvar hvis du har tid til overs.

Du kan også være interessert i å hoppe på en av sightseeing -bussene som stopper nær promenaden, hvis du vil utforske lenger unna. Det beste med Splits Riva Promenade er at den fungerer som et ideelt utgangspunkt for å oppdage andre attraksjoner i byen. Turiststeder i nærheten inkluderer Marjan Hill, Prokurative Square, Strosssmayer Park og mer.

Hvis du leter etter suvenirer eller unike gaver fra Split for å ta med deg hjem, kan du ta turen mot ‘Pazar’ markedet på slutten av Riva Promenade. Her finner du en overflod av lokale håndverk og produkter fra små leverandører som er mer enn villige til å forhandle om priser!

Morsomt faktum: Diocletian”s Palace (nr. 1 på listen vår) ble bygget av den romerske keiseren Diocletian ved turn of 4th Century e.Kr.


4. Cathedral of Saint Domnius

Cathedral of Saint Domnius Croatia

Katedralen ble bygget i 305 e.Kr. av den romerske keiseren Diocletian, og anses for å være en av de eldste katolske kirkene i Europa. Ikke bare har den en lang og fascinerende historie, men den kan også skilte med litt fantastisk arkitektur. Det ruvende klokketårnet er et must for enhver besøkende-en perfekt representasjon av Splits historie så vel som dens moderne kultur.

Katedralen har selv en bemerkelsesverdig skatt; Det romanske skibet og mosaikkgulvet forblir uberørt siden byggingen for over 1700 år siden. Disse relikviene har motstått tid og kan sees i sin opprinnelige ære i dag. Besøkende kan utforske inne og ute med guidede turer eller i sitt eget tempo, og suge opp både dens historiske betydning og rene skjønnheter.

Katedralen Saint Domnius er et utrolig sted hvor du ikke bare kan sette pris på den rike fortiden, men også panoramautsikt over splittelse som bare finnes der. Enten du leter etter et åndelig tilfluktssted eller bare ønsker å ta inn severdighetene og lydene, vil denne attraksjonen garantert etterlate inntrykk!

Morsomt faktum: Det ble antatt at Diocletians palass ble konstruert ved hjelp av steiner hentet fra bakken av Marjan som ga steinsmateriale til denne bygningen så vel som andre monumenter i hele splittelsen!


5. City Beach Bacvice

City Beach Bacvice Croatia

Hvis du leter etter et spennende stranddestinasjon langs Kroatias fantastiske Adriateric Coast, må du ikke se lenger enn City Beach Bacvice. Denne nydelige destinasjonen ligger i Split, Kroatias nest største by, og er det perfekte stedet å suge solen og utforske unike attraksjoner.

Stranden strekker seg ut over to kilometer med myk hvit sand med god plass til å spre seg og slappe av. Det grunne vannet er rolig og krystallklart, noe som gjør det til et flott sted å svømme eller padle rundt i en kajakk. Stranden er også ideell for rolige spaserturer eller romantiske solnedganger langs strandlinjen.

Omgivelsene ble en gang utpekt som en naturpark, så det er rikelig med frodige grønne trær og velduftende blomster som gir skygge fra den varme solen. Det er også en nærliggende volleyballbane og et gresskledd område der besøkende kan piknik eller spille utendørs spill. Hvis du foretrekker noe mer lavt nøkkel og rolig, kan du bare ta turen til en av de mange kafeene eller restaurantene med utsikt over havet – du vil kunne glede deg over noen deilige sjømatretter mens du beundrer en av de vakreste utsikten i Split!

For de som leter etter noe mer aktivt, kan du prøve å bli med en av de mange vannsportaktivitetene som Windsurfing, seiling eller parasailing som tilbys på City Beach Bacvice. Eller hvis du heller vil holde deg tørr, ta en båttur rundt Marjan Hill – en annen populær attraksjon i nærheten!

Morsomt faktum: Bacvice er hjemsted for Picigin – et gammelt lokalt spill som innebærer å løpe inn i hverandre mens du kaster en gjenstand i luften!


6. Split Archaeological Museum

Split Archaeological Museum er en må-se-attraksjon for reisende i byen Split, Kroatia. Museet bevarer historiske gjenstander fra forhistorisk og romertiden, og tar besøkende på en bemerkelsesverdig reise gjennom gammel historie. Museet huser et imponerende utvalg av gjenstander og relikvier, noen som dateres tilbake til forhistorisk tid. Samlinger inkluderer våpen, verktøy, smykker, skulpturer, keramikk og andre eldgamle gjenstander relatert til splittelseshistorien.

Museet viser flere utstillinger som utforsker aspekter av hverdagen i Splits fortid, så vel som historier fra middelalderen og renessanseperioden. Besøkende kan også lære om arkeologiske graver på naboøyene som VIS eller Hvar. Multimedia-presentasjoner med audiovisuelle dokumenter fylt med informasjon og bilder gir en interessant forståelse av relaterte emner.

Et bemerkelsesverdig høydepunkt på Split Archaeological Museum er et utvalg av prydfresker fra Salona (den tidligere hovedstaden) som overlevde etter dens ødeleggelse av Avars i 614 e.Kr. Den har også samlinger av gjenstander relatert til kristendom som sølvkors og mynter fra barokke tider.

Besøkende vil finne mye å oppdage i dette fengslende museet, enten de er interessert i å lære mer om lokal historie eller bare ønsker å undre seg over gamle skatter. Og hvis du føler deg modig nok etterpå, kan du til og med prøve deg på en utgraving! Morsomt faktum: En av nøkkeltallene som er omtalt i hele Split Archaeological Museum er Andrea Aemilius Paulus Probus-Proconsul og guvernør i Illyricum mellom 271-274 e.Kr. som ble født i Split-Salona!


7. Strossmayer Park

Strossmayer Park er en nydelig grønn oase midt i Split, Kroatia. Det ligger på Marjan Hill og kan skilte med spektakulær utsikt over byens skyline. Denne fantastiske parken tilbyr besøkende en rolig flukt fra kjas og mas i det travle bylivet.

Parken er full av frodig vegetasjon og eksotiske trær, og gir en fredelig pusterom i naturen. Besøkende kan ta en rolig spasertur mens de beundrer det enorme utvalget av flora og fauna som bor i dette området. Det er også mange benker å slappe av på mens du tar utsikten over byen. Dessuten er det mange store friluftsrom som gir et ideelt miljø for piknik eller gruppeaktiviteter.

På den ene kanten av Strosssmayer Park ligger det historiske Mestrovic Gallery, et museum dedikert til den kroatiske billedhuggeren Ivan Mestrovic og hans verk. Galleriet har skulpturer av Mestrovic så vel som andre artister, noe som gjør det til et interessant sted for kunstentusiaster å utforske eller bare beundre langveisfra. I tillegg er det forskjellige kafeer og restauranter rundt omkretsen av parken der besøkende kan ta en matbit før de drar ut igjen i naturen igjen.

Strosssmayer Park skal være på en hvilken som helst reisende bøtte -liste når du besøker Split! Det tilbyr noe for enhver smak – enten du leter etter litt fred og ro eller vil ta inn noen utrolige utsikt, har Strosssmayer Park alt! I tillegg, med sin nærhet til andre populære attraksjoner som Marjan Hill og Prokurative Square, er det enkelt å planlegge en dagtur her. Og ikke glem å sjekke ut Mestrovic Gallery også!

Morsomt faktum: Strosssmayer Park ble bygget i 1895 som en del av et prosjekt initiert av biskop Josip Juraj Strosssmayer som ønsket å forskjønne splittet med grøntområder i stedet for bygninger.


8. Mestrovic Gallery

Split, Kroatia har mye å tilby reisende. En av de mest interessante attraksjonene er Mestrovic Gallery. Dette galleriet ligger i hjertet av Splits historiske gamleby, og viser verkene til den anerkjente kroatiske Scultpor Ivan Meštrović. Der kan du utforske Meštrovićs kreasjoner, fra hans mindre skulpturer til hans større arkitektoniske underverker enn livet.

Galleriet har over 400 arbeidsstykker som er satt på bakgrunn av fantastisk utsikt over vannkanten og frodige middelhavshager. Du kan til og med besøke Meštrovićs tidligere studio som er delt inn i 2 store paviljonger med en friluftsterrasse med utsikt over Adriaterhavet og øyene i nærheten.

Meštrovićs skulpturer er inspirert av gamle greske myter og symboler, og han innlemmet også tradisjonelle kroatiske motiver i sine verk som Krstoforez (prydvolutes) og fritul (fritters). Skulpturene er også tilført elementer av natur – fugler, sjødyr, trær, planter – som får dem til å bli levende med bevegelse og følelser.

Et besøk i Mestrovic Gallery vil gi besøkende en uforglemmelig opplevelse! Du vil kunne oppdage verk av en av Kroatias mest elskede skulptører mens du undrer deg over fantastisk utsikt. Pluss et morsomt faktum: Det er også et museum dedikert helt til Meštrović som ligger i Splits historiske Marjan Park!


9. Prokurative Square

Splits prokurative torg er et yrende, levende offentlig torg fylt med kafeer, restauranter og butikker. Torget, som ligger i hjertet av sentrum, er et av de beste stedene å oppleve en smak av delt liv. Det er også et populært sted for lokale festivaler og konserter gjennom året.

Torget er foret med bygninger som dateres tilbake til 1800 -tallet. En av disse er Diocletians palass, bygget i 295 A.D. av den romerske keiseren Diocletian og nå huser en del av Splits gamleby. Du kan også finne imponerende statuer og monumenter dedikert til viktige figurer fra Kroatias historie.

Atmosfæren på dette stedet gjenspeiler den lange historien – den er full av liv og aktivitet dag og natt, med lokalbefolkningen som bare nyter tiden sammen på benker rundt torget eller lokalbefolkningen og turister som chatter bort på en av de mange kafeene eller spisestedene i sikte. Enten du bare vil se eller nyte en kveldstur fylt med musikk fra gateutøvere – et besøk på Prokurative Square bør absolutt være på listen din når du kommer til Split!

Inngangen til Riva Promenade (RIVA), en av sentrums Splits viktigste attraksjoner, ligger bare noen få minutter fra prokurative torg også! Bli med på denne fascinerende blandingen av kulturer for en uforglemmelig opplevelse.

Morsomt faktum: Navnet “Prokurative” kommer fra det opprinnelige formålet – det ble brukt som et administrativt senter under Venezia -regelen i Dalmatia -regionen siden 1797 til 1806!


10. Split Market (Pazar)

Splits travle marked, kjent som “Pazar”, er en må-se-attraksjon for enhver reisende som ønsker å utforske denne historiske og livlige byen. Markedet ligger i nærheten av prokurativt torg, og tilbyr deilig regionalt kjøkken, ferske råvarer og andre spesialvarer fra lokale leverandører. Blant markedet og maset i markedet kan besøkende få et glimt av tradisjonell kroatisk kultur.

Det er lett å bruke en ettermiddag på prøvetaking av lokale delikatesser som PAG Cheese eller å søke etter suvenirer som håndlagde smykker og håndverksartikler. Det du ikke ser i butikker i sentrum er like interessante – lærvarer, malerier på tre, sesongens grønnsaker eller frukt, honning eller varme chili pepperprodukter er også i overflod. Og hvis du trenger en pause fra å rase rundt for gode kjøp – er det mange restauranter som tilbyr lokkende kroatiske retter som serveres med sjenerøse hjelpemidler.

Som det største utemarkedet i Split, er Pazar en av de perlene som ikke bør gå glipp av når han passerer gjennom denne byen på Kroatias dalmatiske kyst. Se for deg å utforske tribuner stablet høyt med fargerike oliven, paprika og krydder mens du lytter til lokalbefolkningen som skravler bort på morsmålet – det vil gjøre ferien så mye mer spesiell!

Morsomt faktum: Markedet har eksistert siden romertiden; Diocletian”s Palace ligger bare 5 minutter unna!


Andre artikler fra reise-redaksjonen hos Kjaptforklart

Ofte stilte spørsmål

Hvor lang flukt å dele seg?

Flyturen fra Norge til splittelse, Kroatia varierer avhengig av flyselskapet og ruten som er tatt. Direkte flyreiser fra Oslo for å dele det ta omtrent 2 timer og 30 minutter. Imidlertid kan flyreiser med permisjoner eller tilkoblingsfly ta lengre tid. Det anbefales å sjekke med det foretrukne flyselskapet ditt for de mest nøyaktige og oppdaterte flyplanene og varighetene.

Hvor er det best å reise i Kroatia?

Kroatia har mange vakre destinasjoner, men de beste stedene å besøke er avhengige av dine interesser. Hvis du elsker historie og kultur, kan du besøke Dubrovnik, Split og Zagreb. For naturelskere er Plitvice Lakes nasjonalpark og Krka nasjonalpark må-se-destinasjoner. Hvis du leter etter strender, kan du ta turen til Hvar, BRAC eller Korcula. Istria er perfekt for foodies, med trøfler og vin. Til slutt, hvis du vil unnslippe folkemengdene, er øyene Vis og MLJet gode alternativer.

HVOR ER DET BEST Å REISE I KROATIA?

Kroatia Har Mangel Vakre DestinasJoner, Men de Beste Stedene Å Besøye er avhengige av Dine Interesser. Hvis du Elsker Historie OG Kultur, Kan du Besøye Dubrovnik, Split OG Zagreb. For Naturelskeere er Plitvice Lakes Nasjonalpark OG Krka Nasjonalpark Må-se-DestinasJoner. Hvis du LeTer etterutstyr, Kan du ta Turen til Hvar, Brac Eller Korcula. Istria er perfekt for Foodies, Med Trøfler og Vin. Til Slutt, hvis du vil unslippe folkemengdee, er øyene vis og mljet juble herre.

Magnus

Magnus

Magnus har jobbet i mange år med finans og økonomi. Dette er en fyr som nærmest er som snytt ut av filmen “Wolf of Wall Street”. Magnus er en hobbyinvestor med mange år bak spakene i store, norske finanshus. På fritiden elsker han å bruke tiden sin på reise. Dette er en fyr som har besøkt Madagaskar, Thailand, USA og Vietnam – alt på under èn måned!

Leave a Comment