Hvordan flytte til utlandet?

Den beste måten å flytte til et annet land på er å undersøke prosessen grundig og sørge for at du har alle nødvendige papirer i orden. Du bør også gjøre deg kjent med skikkene og kulturen i ditt nye hjem før du flytter.


Når du har alt på plass, er det rett og slett et spørsmål om å pakke eiendelene og ta turen til ditt nye hjem.


Det er ikke vanskelig å flytte til utlandet. Men jeg har flyttet og bodd i fem ulike land. Det vanskeligste er å ha et arbeid i utlandet samtidig som man beholder alle rettigheter i Norge. Husk at når du flytter utenlands, så sier du også farvel med Norge. Og i Norge har man mange gode rettigheter gjennom Folketrygden som man helst gjerne vil beholde.

Hvor lenge kan en norsk statsborger oppholde seg i utlandet?

regler opphold i utlandet periode norsk statsborger

Norske statsborgere kan oppholde seg i utlandet i inntil tre år, sammenhengende eller ukontinuerlig, uten oppholdstillatelse.

Dersom det er søkt om familiegjenforening med en person som allerede oppholder seg lovlig i riket, kan den samlede oppholdstiden økes til inntil fem år.

Dette er et generelt svar. Om du flytter ut for godt, så mister du tilgang til Folketrygden. Da kan du ikke komme hjem og ligge på norske sykehus gratis hvis du har blitt syk utenlands. Om du er usikker, så anbefaler vi at du sjekker opp med norske myndigheter.

Kan man være folkeregistrert i to land?

Ja, det er mulig å bli registrert som statsborger i to land. Det er noen måter å oppnå dette på, for eksempel å ha dobbelt statsborgerskap eller være fast bosatt i ett land mens du er statsborger i et annet.

Selv om hver situasjon er unik, er det viktig å konsultere en advokatfor å sikre at du overholder alle gjeldende lover.
Om du er usikker, så anbefaler vi at du sjekker opp med norske myndigheter.

Kan man få pensjon og bo i utlandet?

Ja. Du kan få pensjon og bo i utlandet, men det avhenger av hvilket land du bor i og hvilken pensjonsordning du har.

For eksempel, om du bor i et europeisk land med en god pensjonsordning, kan du få utbetalt din norske pensjon samtidig som du bor i utlandet. Men om du for eksempel bor i USA, vil ikke norske myndigheter kunne gi deg noen form for ytelse fra den norske folketrygden mens du er i landet.

Om du er usikker, så anbefaler vi at du sjekker opp med norske myndigheter.

Kan man bo i Sverige og jobbe i Norge?

Ja, du kan bo i Sverige og jobbe i Norge. Faktisk er det mange som gjør nettopp det. Prosessen kan være litt komplisert, men med hjelp av en god advokat burde det ikke være for vanskelig.

Det er også mange mennesker som pendler mellom de to landene med jevne mellomrom.

Hva skjer hvis jeg ikke melder flytting?

Du risikerer å bli ilagt et gebyr. I tillegg kan det hende at du ikke lenger er tilknyttet folketrygden og må betale for helseforsikringen selv.

Du vil også ikke få tilsendt ny adressebekreftelse, noe som gjør at posten vil bli levert til den gamle adressen din lenge etter at du har flyttet.

For all del: meld flytting hvis du flytter utenlands! Da slipper du å havne i unåde hos Staten når du kommer hjem til Norge igjen. Ærlighet varer alltid lengst.

Relatert innlegg til flytte til utlandet

Magnus

Magnus

Magnus har jobbet i mange år med finans og økonomi. Dette er en fyr som nærmest er som snytt ut av filmen “Wolf of Wall Street”. Magnus er en hobbyinvestor med mange år bak spakene i store, norske finanshus. På fritiden elsker han å bruke tiden sin på reise. Dette er en fyr som har besøkt Madagaskar, Thailand, USA og Vietnam – alt på under èn måned!

Leave a Comment